IZM piedāvās trīs variantus mācību līdzekļu finansēšanai

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir sagatavojusi melnrakstu izmaiņām Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu, paredzot trīs variantus, šodien žurnālistiem atklāja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Izmaiņas paredz gan to, ka definējumā "mācību līdzeklis" iekļauti arī digitālie mācību līdzekļi, gan to, ka mēs piedāvājam trīs apmaksas līmeņu variantus - minimālais, optimālais un maksimālais," sacīja Ķīlis, norādot, ka tie valsts sekretāru sanāksmē tiks izsludinātu tuvāko nedēļu laikā.

Par bezmaksas izglītības nodrošināšanu ministrs šodien diskutēja ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

Ministrs skaidroja, ka maksimālais līmenis nozīmētu, ka tiek nosaukti visi mācību procesā nepieciešamie līdzekļi, tostarp arī mācību somas, sporta apģērbs. Ķīlis norādīja, ka tas, kas attiecas uz saturu, mācību grāmatām un citiem līdzekļiem, kas ir nepieciešami mācību procesa īstenošanai, būtu valsts ziņā. Viņš norādīja, ka tiktu sagatavots grafiks, kura ietvaros varētu panākt to, ka vecākiem pēc iespējas drīzāk nevajadzētu maksāt neko, kas ir saistīts ar mācību procesa saturu un mācību līdzekļiem.

"Ciktāl tas attiecas uz mācību saturu gan papīra, gan digitālā formā, nekas nebūtu vecākiem jāmaksā, bez tam katrā no mācību priekšmetiem būtu skaidri definēts, kas ir nepieciešams, elementi, lai šo mācību priekšmetu padarītu iespējamu," teica Ķīlis.

Ķīlis sacīja, ka "patlaban mēs orientējamies nevis uz maksimālo, kur visu sedz ministrija, bet uz optimālo, kur gan pašvaldība, gan valsts kopā finansē".

IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule aģentūrai LETA pastāstīja, ka ministrijas pirmais darbs bija terminoloģijas definēšana un saskaņošana par to, kas ir izglītība bez maksas, tādēļ izstrādāti grozījumi Ministru kabineta noteikumos. Viņa sacīja, ka ministrija ir iecerējusi izmaiņu projektu valsts sekretāru sanāksmē izsludināt decembra sākumā.

Papule sacīja, ka sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru tā darbinieki visos mācību priekšmetos no 1. līdz 12.klasei ir izveidojuši visu nepieciešamo mācību līdzekļu sarakstus, kas ir nepieciešami, lai īstenotu izglītības programmu saskaņā ar standartu, patlaban sarakstu grupējot trīs kategorijās - minimumā, optimumā un maksimumā.

"Tas, ko tagad turpina satura centra darbinieki, - sagrupēt to visu trīs daļās, viena daļa, ko tad dotē valsts, otra daļa, kas ir optimums, ko dotē pašvaldība, jo standarts ir rakstīts optimālam līmenim, nevis minimālam līmenim. Līdz ar to mēs pasakām, ko tad īsti nodrošina valsts izglītības programmas īstenošanā, standarta mērķu un uzdevumu sasniegšanā un ko dotē pašvaldība," sacīja Papule.

Trešais finansēšanas līmenis iekļauj personiskās lietošanas līdzekļus, kurus nodrošina vecāki, - zīmuļus, sporta apģērbu un vairākas citas lietas, kas nekad nebūs līdzekļu sarakstā, kurus sedz no valsts vai pašvaldības.

Patlaban vēl neesot veikti aprēķini par to, cik tas izmaksās, bet tie tiek veikti. Viņa atzina, ka šodien izdevies ļoti labs dialogs ar pašvaldībām, kuras gaida informāciju no ministrijas, lai redzētu šo sarakstu. Pašvaldības uzsvērušas, ka ir svarīgi zināt šo sarakstu, jo patlaban tiek veidots nākamā gada budžets.

Papule norādīja, ka šādi vecākiem būs skaidrs, ko nodrošina valsts un pašvaldība un kas jānodrošina vecākiem.

IZM pārstāve minēja, ka saraksts tiks publiskots novembrī, bet vispirms par to tiks diskutēts ar vecāku organizācijām - ministrija lūgusi arī vecāku organizācijām viedokli par šo trešo sadaļu par personiskās lietošanas līdzekļiem mācībām.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs Juris Jansons ir aktualizējis jautājumus par to, kā valstī tiek nodrošināta Satversmē noteiktā bezmaksas izglītība un kas iekļauts bezmaksas izglītības grozā.

Svarīgākais