Vēlas papildu budžeta līdzekļus izglītībai un zinātnei

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde pēc iepazīšanās ar 2013.gada valsts budžeta projektu secinājusi, ka izglītībai un zinātnei nākamgad plānotie līdzekļi ir nepietiekami, tādēļ nolemts Saeimai prasīt papildus naudu, aģentūru LETA informēja LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs.

LIZDA vēlas, lai no 2013.gada 1.septembra tiktu nodrošināta pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksa par izglītības programmu īstenošanu no valsts budžeta, lai tiktu paredzēts finansējums pedagogu motivācijas programmas īstenošanai no 2013.gada 1.janvāra, kā arī būtu paredzēts papildu finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās, lai nodrošinātu pieaugumu par 0,25% no iekšzemes kopprodukta no nākamā gada jūnija.

Tāpat arodbiedrības valde nolēmusi Saeimai prasīt no 2013.gada 1.janvāra paredzēt finansējuma palielinājumu zinātnes bāzes finansējuma un grantu finansējuma nodrošināšanai un no nākamā gada janvāra par 10% palielināt akadēmiskā personāla zemākās mēnešalgas likmes.

Kā uzsver LIZDA, šobrīd netiek pildīts valdības solījums no 2013.gada pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksu par izglītības programmu īstenošanu finansēt no valsts budžeta. Patlaban līdzekļi tiek iedalīti no pašvaldību budžeta, kas daudzās pašvaldībās ierobežoto finanšu resursu dēļ spēj nodrošināt tikai Ministru kabineta noteikumos noteikto zemāko darba algas likmi un nerada motivāciju kvalificētiem darbiniekiem pieteikties darbā pirmsskolas izglītības iestādēs, kā arī nenodrošina pašvaldībām iespēju uzlabot pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu infrastruktūru.

Tādējādi netiek pildīts arī LIZDA, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) un Izglītības un zinātnes ministrijas noslēgtais Sadarbības memorands. LIZDA šim mērķim no 2013.gada 1.septembra lūdz piešķirt 7,2 miljonus latu.

Saistībā ar pakāpenisku jaunas vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu motivācijas un profesionālās kvalitātes sistēmas ieviešanu nākamā gada budžetā nav ieplānoti līdzekļi pedagogu zemākās darba algas likmes un otrās kvalitātes pakāpi ieguvušo pedagogu darba algas paaugstināšanai laikā līdz pat 2014.gada 1.septembrim, skaidroja Grigorjevs.

Tas nozīmē, ka nav iestrādāts motivācijas mehānisms jaunajiem pedagogiem sākt pedagoga darbu izglītības sistēmā, tādejādi nodrošinot pakāpenisku paaudžu maiņu. Katru gadu pedagoga profesiju iegūst apmēram 2200 studentu, bet darbu izglītības sistēmā sāk nepilni 200, un viens no galvenajiem šķēršļiem ir zemā darba samaksa.

LIZDA min, ka budžeta pieprasījumā nepieciešams ietvert pozīciju par 10% paaugstināt augstskolu akadēmiskā personāla zemāko mēnešalgu par likmi, īpaši tas aktuāli ir asistentu un lektoru amatos strādājošajiem, no kuriem liela daļa ir akadēmiskās karjeras sākumā. Šim mērķim nepieciešami vismaz 2,3 miljoni latu. Savukārt augstākās izglītības kvalitāte saistīta arī ar pilnu budžeta studiju vietas izmaksu nodrošināšanu. Pašlaik tiek segta tikai daļa, tādēļ papildus nepieciešami būtu apmēram 8 miljoni latu.

Augstskolu likums paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu studijām valsts dibinātās augstskolās, ne mazāku par 0,25% no iekšzemes kopprodukta, kas jāsāk īstenot no 2013.gada 1.jūnija, kas nākamajā gadā būtu apmēram 19 miljoni latu. Tam budžetā finansējums nav paredzēts, akcentē LIZDA.

Līdz šim gadam valsts budžeta finansējums zinātnei, salīdzinot ar 2008.gadu, bija samazināts par apmēram 60%. Šogad zinātnes bāzes finansējums bija 21% no normatīvajos aktos noteiktā bāzes finansējuma apjoma, savukārt grantu finansējums, kas samazināts līdz 3 miljoniem, var segt nepilnu septīto daļu no pieteiktajiem grantiem. Tas apdraud zinātnes kā sektora pastāvēšanu. Bez tam 2012.gadā beidzas Eiropas Sociālā fonda un daļēji Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu finansējums. Līdz ar to nākamgad minimāli nepieciešamais finansējuma palielinājums ir aptuveni 27 miljoni latu, informēja Grigorjevs.

LIZDA valdes lēmums tiks nosūtīts Saeimai un Izglītības un zinātnes ministrijai.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nākamā gada valsts budžeta prioritātes ir pedagogu darba samaksa, kā arī Murjāņu Sporta ģimnāzijas un bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda" rekonstrukcija.