Rektori nesteidz pievienoties studentu un arodbiedrības prasībām valdībai

© publicitātes foto

Lai arī prasības, ko Latvijas Studentu apvienība kopā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību pirmdien, 16. novembrī, gatavojas iesniegt valdībā, lielā mērā sakrīt ar pašu augstskolu iebildumiem pret gaidāmo finansējuma samazinājumu, rektori nesteidzas šīm prasībām pievienoties.

Piektdien Latvijas Rektoru padomes (LRP) sēdē iepazīstoties ar studentu un arodbiedrības sagatavoto iesniegumu valdībai, padome nepauda viennozīmīgu atbalstu izvirzītajām prasībām, norādot uz nepieciešamību ar tām iepazīties rūpīgāk.

Sagatavotā iesnieguma pamatā ir prasība pēc risinājuma augstākās izglītības un zinātnes finansēšanas problēmai 2010.gadā, pirmkārt, nesamazinot finansējumu augstākajai izglītībai, tostarp augstskolām un koledžām, otrkārt, saglabājot zinātnes bāzes finansējumu 2009.gada līmenī un, treškārt, nodrošinot nepieciešamo līdzfinansējumu un priekšfinansējumu Eiropas Savienības struktūrfondu projektiem.

Kā ceturtā iekļauta prasība nepieļaut studiju un studējošo kredītu ar valsts galvojumu izsniegšanu eiro valodā, ko šobrīd, kā ziņots, plānojusi panākt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), lai samazinātu ievērojamās naudas summas, kas pieaugušās RIGIBOR likmes rezultātā bankām tiek maksātas procentos.

Tieši pēdējā no prasībām rektoru vidū radīja vislielākās šaubas, jo, kā uzsvēra IZM Augstākās izglītības departamenta direktore Gita Rēvalde, studenti nav izpratuši, ka, samazinot maksājumus bankām, vairāk naudas būtu iespējams saglabāt sistēmā, piebilstot, ka nav pazīmju, kas liecinātu, ka valdība gatavotos lata devalvācijai, kas ir galvenais studentu iebildumu cēlonis.

Tāpat rektori akcentēja arī vairākas faktoloģiskas nepilnības valdībai sagatavotajā iesniegumā.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš gan aicināja klātesošos apzināties, ka, nepiekrītot atbalstīt šo studentu prasību, studenti savukārt varētu atteikties atbalstīt pārējās prasības, kas sakrīt ar augstskolu interesēm.

Jau ziņots, ka studenti ar arodbiedrību vienojušies, ka tiks sagatavota petīcija ar prasībām attiecībā uz augstākās izglītības un zinātnes finansējumu 2010.gadam, zem kuras plānots savākt rektoru parakstus un kura 16.novembrī tiks iesniegta valdībā, jo tas ir termiņš, līdz kuram tiek izskatīti priekšlikumi Valsts budžeta likumprojekta otrajam lasījumam Saeimā.

Studentu paraksti zem petīcijas vairs netiks vākti, jo LSA uzskata, ka studenti savu attieksmi jau apliecinājuši, aktīvi parakstot augstskolu sagatavoto vēstuli pret finansējuma samazinājumu, kuru, kā ziņots, parakstījuši vairāk nekā 26 000 cilvēku.

Petīcijā tiks norādīts, ka studenti kopā ar arodbiedrību ir gatavi 24.novembrī rīkot vērienīgu akciju ar skolotāju, zinātnieku un studentu piedalīšanos, apmeklējot valdības sēdi.

Svarīgākais