13 Rīgas speciālajās mācību iestādēs uzlabos infrastruktūru

Rīgas pašvaldība iecerējusi uzlabot infrastruktūru 13 galvaspilsētas speciālajās mācību iestādēs, un ir iesniegusi projekta pieteikumu Eiropas reģionālās attīstības fonda projektu atlasei.

Projekta specifiskais mērķis ir uzlabot mācību vidi izglītojamajiem ar speciālām vajadzībām, kā arī veicināt darba un sadzīves prasmju attīstīšanu izglītojamajiem 13 Rīgas speciālās izglītības iestādēs.

Darbu gaitā plānoti iestāžu ēku un inženierkomunikāciju rekonstrukcijas un renovācijas darbi - izglītības iestāžu telpu pielāgošana personām ar funkcionāliem traucējumiem, veicot liftu un iekštelpās esošu pacēlāju izbūvi, durvju aiļu paplašināšanu, grīdu un sienu seguma pielāgošanu, dienas apgaismojuma nomaiņu un gaismas signalizācijas uzstādīšanu, tādējādi atvieglojot cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem pārvietošanos, uzturēšanos un drošību speciālajās mācību iestādēs.

Tāpat plānots uzlabot vidi, veicot sanitāro mezglu rekonstrukciju un pielāgošanu, elektroinstalāciju, ventilācijas sistēmu atjaunošanu, kā arī ugunsdrošības signalizāciju uzstādīšanu.

Plānota arī speciālā aprīkojuma uzstādīšana bērnu attīstības uzlabošanai, speciāli aprīkota autotransporta iegāde, lai nodrošinātu bērnu ar funkcionāliem traucējumiem neapgrūtinošu, ērtu pārvadāšanu uz mācību iestādēm, izziņas un atpūtas aktivitātēm.

Projektā "Rīgas 13 speciālās izglītības iestāžu infrastruktūras un aprīkojuma uzlabošana" paredzēta mācību materiālu, tai skaitā elektroniskās apmācības un programmatūras, mācību aprīkojuma un tehnoloģiju, kā arī mācībām nepieciešamo mēbeļu iegāde, nodrošinot bērniem attiecīgi vēlamajā kvalitātē izglītības procesu, pašattīstību un spēju pielietot iegūtās zināšanas, prasmes turpmākā dzīvē.

Darbu veikšanai paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un Rīgas domes līdzfinansējums 15% apmērā no visām izmaksām. Kopējās projekta izmaksas būs ap 1,1 miljonu latu.

Projekta ietvaros tiks uzlabota infrastruktūra un mācību vide Rīgas 1.speciālajā internātpamatskolā Ģertrūdes ielā 18, Rīgas 2.speciālajā internātpamtskolā Ludzas ielā 43, Rīgas 3.speciālajā pamatskolā Telts ielā 2a, Rīgas 4.speciālajā internātpamtskolā Tirzas ielā 2, Rīgas 66.speciālajā vidusskolā Katrīnas ielā 2 un Rīgas 71.vidusskolas Bērnu-invalīdu izglītības un rehabilitācijas centrā Grīvas ielā 26.

Tāpat infrastruktūru plānots uzlabot Rīgas nedzirdīgo bērnu internātpamatskolā A.Čaka ielā 42, Rīgas sanatorijas internātpamatskolā Brīvības gatvē 384a, Rīgas speciālajā internātpamatskolā Aglonas ielā 57, Rīgas speciālajā internātpamatskolā-attīstības centrā Matīsa ielā 37/39, Rīgas 5.speciālajā internātpamatskolā Slāvu ielā 19, Rīgas sākumskolā "Valodiņa" Blaumaņa ielā 26 un Strazdumuižas internātvidusskolā-attīstības centrā vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, Juglas ielā 14.

Saskaņā ar Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta apkopoto informāciju, speciālajās internātpamatskolās un speciālajās vidusskolās Rīgā kopā mācās 2010 audzēkņi, bet pirmsskolas izglītības iestādēs - 947 bērni.