Ķīļa reformas atbalsta deputāti

"Vienotības" un nacionālās apvienības Saeimas deputātu frakcijas tikušās ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, kurš bijis pārsteigts par deputātu draudzīgo attieksmi: partijas atbalstīja viņa sagatavotās reformas, vēsta Latvijas Radio.

Vēl gan diskusijas gaidāmas par akreditācijas noteikumiem un finansēšanas modeli.

Tikšanās ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli gan "Vienotības" gan nacionālās apvienības telpās notiek aiz slēgtām durvīm. "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš pauž frakcijas viedokli, gan atzīst, ka nav eksperts izglītības un zinātnes jautājumos, tomēr skaidro: frakcija teju pilnībā ir gatava atbalstīt ministra virzītās reformas. Vēl varētu būt diskusijas par to, kas ir komisija, kas izvērtē augstskolu akreditāciju un kāds ir finansēšanas modelis.

Ministrs Roberts Ķīlis atzīst, ka frakcijā ir spēcīgi pārstāvēti ar augstskolām un izglītību saistīti viedokļi. Viņš gan atzīst, ka frakcijas bijušas draudzīgākas nekā viņš gaidījis. Tās pieprasījušas reformu plānu, ko ministrs sauc par birokrātisku, un tomēr sola sagatavot apmēram mēneša laikā.

Nacionālā apvienībai līdz šim jautājumi bija gan no kultūras ministres Žanetas Jaunzemes Grendes par augstskolu apvienošanu, gan arī par jau iepriekšminēto akreditāciju. Ķīlis uzskata, ka pašlaik augstskolu skaits, kas pieder valstij ap 40 varētu samazināties uz pusi reformu rezultātā. Un svarīgi, lai izmaiņas virza viena ministrija.

Nacionālās apvienības frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Raivis Dzintars uzsver: frakcija vienotu viedokli vēl nav sagatavojusi, daudz jautājumu ir par akreditāciju. Frakcijas viedokli deputāti sola sagatavot līdz pirmdienai.

Ministrs Roberts Ķīlis arī atklāja, ka redz iespēju pārdalīt 1,5 miljonu latu labākajām studiju programmām. Lielākās problēmas ar studiju kvalitāti pašlaik konstatētas tieši pedagoģijas nozarē.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.