Ķīlis Saeimas frakcijām skaidros plānotās izmaiņas augstskolu akreditācijas kārtībā

Šodien izglītības uz zinātnes ministrs Roberts Ķīlis Saeimas frakcijām skaidros plānotās izmaiņas augstskolu akreditācijas kārtībā, informē ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Kā ziņots, koalīcija pirmdien uz nedēļu atlika pretrunīgi vērtētā augstskolu akreditācijas noteikumu projekta tālāko virzību. Noteikumu virzību lūdza atlikt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), izmantojot koalīcijas līgumā paredzētās iespējas.

Šodien ministrs plkst.13 plānojis tikties ar "Vienotības" frakcijas deputātiem, plkst.14 - ar VL-TB/LNNK frakcijas deputātiem, plkst.15 - ar "Saskaņas centra" frakcijas deputātiem. Tukišs iepriekšējās dienas vakarā sacīja, ka neatkarīgie deputāti vēl nav snieguši atbildi, savukārt vakar vēl nebija izlemts par tikšanos ar Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputātiem.

Kā ziņots, iepriekš bija paredzēts augstskolu akreditācijas noteikumu projektu izskatīt otrdienas valdības sēdē.

Kā skaidroja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, VL-TB/LNNK rosināja šo jautājumu atlikt, jo vēlas tikties ar Ķīli, lai noskaidrotu vairākus jautājumus, kas varētu skart reģionālās augstskolas.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka koalīcijā ir konceptuāls atbalsts tam, ka akreditācijas kārtība jāprecizē. Tomēr par izmaiņām vēl esot detalizēti jārunā, tostarp arī ar nozares pārstāvjiem. Patlaban situācija ar nozares pārstāvjiem ir labāka nekā pirms divām nedēļām un daudz kas ir saskaņots, sacīja premjers, piebilstot, ka tomēr ir vairāki pietiekami būtiski jautājumi, kuri vēl nav saskaņoti.

Tikmēr Reformu partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis izteicās, ka šis atbalsts ir "vārdos, nevis darbos" un patlaban notiek diskusijas par sabiedrībai un koalīcijas partneriem ļoti labi izskaidrotu tēmu.

Ķīlis šādu soli vērtēja negatīvi, norādot, ka tiek turpināts diskutēt par tiem jautājumiem, kur esot sasniegts nopietns progress. Ministrs arī pieļāva, ka šāds pavērsiens noticis, jo ir aizskartas ļoti nopietnas intereses. Patlaban gan nevar pateikt, kā tieši intereses aizskartas - vai augstskolu, programmu īstenotāju vai vēl kāda, pauda ministrs.

Politiķis uzsvēra, ka augstākās izglītības reformu process ir tikai sācies un šis process "nesolās būt viegls".

Kā ziņots, Ministru kabineta noteikumu projekts "Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditācijas noteikumi" paredz, ka turpmāk augstskolu un koledžu novērtēšanu organizēs IZM pilnvarota institūcija, ar kuru IZM būs noslēgusi deleģēšanas līgumu. Institūcija tiks izvēlēta starptautiskā konkursā pret ko iebilst augstākās izglītības nozares pārstāvji. Viņi nav mierā arī ar to, ka izvērtēšanas metodika netiks apstiprināta noteikumos, radot bažas, ka metodika varētu mainīties un nebūt visiem vienāda.

Noteikumu projekta anotācijā teikts, ka normatīvā akta mērķis ir noteikt studiju virzienus augstākajā izglītībā, studiju virzienu akreditācijas un ārpuskārtas akreditācijas kārtību, akreditācijas lapu paraugus, kritērijus, pēc kuriem akreditācijas procesā vērtē studiju virzienus, kā arī studiju akreditācijas komisijas izveidošanas nosacījumus, tiesības un pienākumus.

Tāpat minētais noteikumu projekts regulēs augstskolu un koledžu akreditācijas kārtību. Noteikumiem bija jāstājas spēkā jau 1.septembrī, taču augstākās izglītības institūciju iebildumu dēļ to saskaņošanas procedūra ir ievilkusies jau trīs nedēļas.

Svarīgākais