Latvijas Mākslas augstskolu asociācija: Ķīlim nav reformu plāna [papildināts]

Oktobrī apritēs gads, kopš Roberts Ķīlis ieņem izglītības un zinātnes ministra amatu, tomēr viņam joprojām nav plāna reformām augstākajā izglītībā, šādu nostāju pauž Latvijas Mākslas augstskolu asociāciju pārstāvošais Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) prorektors Andris Teikmanis.

Eksperte arī uzsver, ka Rektoru padomes vairākuma neuzticēšanās ministram ir ļoti vienkārši izskaidrojama - izglītības nozarē strādājošie vēlas redzēt Ķīla reformu plānu. Pašlaik visas ministra ieceres var iepazīt tikai daudzskaitlīgās, krāšņiem epitetiem pārbagātās intervijās presē vai video formātā interneta portālos. No politisko tehnoloģiju viedokļa, protams, ir ļoti ērti reformu plānus neuzlikt "uz papīra" - ministrs var pielāgot savu vēstījumu dažādām auditorijām - studentiem klāstīt vienu, deputātiem otru, bet rektoriem vai kultūras nozares pārstāvjiem pavisam ko citu.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis: "Tā vietā, lai par reformām diskutētu ar nozares pārstāvjiem, IZM tērē 800 latus par 3 minūšu videoprezentāciju Youtube. Tajā nozare saņem kārtējos apvainojumus, tomēr IZM tā arī nenosauc "neatkarīgo institūciju", kura turpmāk novērtēs augstskolas. Ministra piedāvājumu par jauno akreditācijas institūciju varētu arī izskatīt, ir tikai viena problēma - nav paša piedāvājuma."

Vakar LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā ministrs izklāstīja savu vīziju par vienas augstskolas, kura 2020.gadā varētu iekļūt kādā no pasaules reitingu TOP 100, izveidi. Tomēr tajā tika minētas bīstamas ieceres, piespiest apvienoties augstskolas nevis īstenojot stratēģisko dialogu kvalitātes sasniegšanas vārdā, bet izmantojot finanšu piespiedu līdzekļus. Trīs Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas augstskolas - Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmija un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir piemērs veiksmīgam sadarbības modelim, kurā rezultāts tiek sasniegts nevis apvienojot resursus vienā kolhozā, bet vienojoties kopēju stratēģisku mērķu sasniegšanai.

Ministrs piekrita tikties ar augstskolu rektoriem tikai pēc paziņojuma par augstskolu vadītāju neuzticēšanos viņam. Ceturtdien, 13.septembrī ministrs Ķīlis apmeklēs Rektoru padomes ārkārtas sēdi, lai diskutētu ne tikai par viņa iecerētajām reformām augstākajā izglītībā, bet arī uzklausītu ministra skaidrojumu par aktuālo akreditācijas noteikumu projektu - kādēļ IZM nevēlas publiskot vērtēšanas metodiku, kādēļ ministrs izvairās nosaukt, kura būs studiju virzienu novērtēšanas institūcija u.c.

Svarīgākais