Rīgas skolēniem esot liela interese par studiju iespējām Sanktpēterburgā

Rīgas skolēni izrādījuši lielu interesi par studiju iespējām Sanktpēterburgā, informēja Rīgas pašvaldībā.

"Sanktpēterburgas dienu Rīgā" laikā Rīgas domē šodien notika Sanktpēterburgas augstskolu prezentācija Rīgas skolu direktoriem un vecāko klašu skolēniem. Kā atzina Sanktpēterburgas pārstāvji, interese par pasākumu bija liela.

Sanktpēterburgas valdības Zinātnes un augstskolu komitejas priekšsēdētāja vietniece Irina Ganusa un Izglītības komitejas priekšsēdētāja pirmā vietniece Natālija Putilovska īsi pastāstīja par Krievijas izglītības sistēmu un augstskolām kopumā.

Sanktpēterburgā pašlaik darbojas vairāk nekā 100 augstāko mācību iestāžu, no kurām 52 ir valsts augstskolas. Kopumā Sanktpēterburgā mācās ap 450 000 studentu, un starp 15 000 ārvalstu studentu ir arī 270 studenti no Latvijas.

Latvija un Krievija ir noslēgusi starpvalstu līgumu par studentu apmaiņu, tāpēc Rīgas jauniešiem ir iespēja iekļūt Sanktpēterburgas augstskolās arī ar valsts atbalstu.

Sanktpēterburgas Valsts ekonomikas un finanšu universitātes prorektors Dmitrijs Vasiļenko un Sanktpēterburgas Valsts politehniskās universitātes direktora vietnieks Andrejs Aļeksakovs informēja par kārtību, kādā Krievijas augstskolās tiek uzņemti studēt gribētāji no ārvalstīm.

Aļeksakovs uzsvēra, ka galvenais dokuments, lai iestātos augstskolā, ir atestāts par vidējo izglītību, un jārēķinās ar to, ka ārvalstu skolu atestātiem būs nepieciešams iziet noteiktu procedūru, lai to atzītu Krievijā. Iestāšanās dokumentus ir iespējams nosūtīt vienlaikus "kaut visām augstskolām", pēc uzņemšanas izvēloties kādu konkrētu mācību iestādi un studiju programmu.

Aļeksakovs pastāstīja par augstskolu starptautisko sadarbību un uzsvēra, ka, pateicoties Sanktpēterburgas mācību iestāžu sakariem ar daudzu ārvalstu kolēģiem, iestājoties Sanktpēterburgas augstskolās, iespējams saņemt arī ārvalstu augstskolu diplomus.

Savukārt Vasiļenko runāja par jautājumiem, kas attiecas uz ārvalstu studentu uzņemšanu Krievijas augstskolās, par iespējām iekļūt budžeta grupās un stipendiju sistēmu. Viņš uzsvēra, ka stipendiāti tiek noteikti pirms iestāšanās augstskolā un jaunais students, jau sākot mācības, zina, vai saņems stipendiju un cik liela tā būs. Krievijas augstskolās darbojas arī grantu sistēma, un talantīgākie studenti paši var izvēlēties virzienu, kādā viņi vēlas darboties, pretendējot uz granta saņemšanu. Visām Sanktpēterburgas augstskolām ir savas kopmītnes, kas parasti atrodas šo mācību iestāžu tuvumā.

Tikšanās noslēgumā Sanktpēterburgas viesi atbildēja uz pedagogu un skolēnu uzdotajiem jautājumiem.

Svarīgākais