IZM aicina pašvaldības no izglītības iestāžu nosaukuma izņemt vārdu "speciālā"

Lai nediskriminētu speciālo skolu skolēnus, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir aicinājusi pašvaldības no izglītības iestāžu nosaukuma izņemt vārdu "speciālā", šodien žurnālistus informēja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Šāds ieteikums izsūtīts, jo skolēnu vecāki, speciālisti un speciālās izglītības iestāžu pārstāvji pauduši viedokli, ka izglītības iestāžu nosaukumā vārds "speciālā" atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz skolēna turpmāko dzīvi. Konstatēti gadījumi, ka vecāki nevēlas savu bērnu izglītot speciālās izglītības iestādē tikai tādēļ vien, lai neizsauktu pret savu bērnu un ģimeni negatīvu reakciju no sabiedrības.

Ministrs uzsvēra, ka arī IZM Reformu īstenošanas rīcības plānā par vispārējo izglītību kā viens no iekļaujošās izglītības veicamajiem uzdevumiem ir norādīts uzdevums atteikties no vārda "speciālā" lietojuma speciālās izglītības iestāžu nosaukumos.

IZM uzsver, ka izglītības iestādei finansējumu piešķirt atbilstoši izglītības iestādes veidam, kas tiek noteikts atbilstīgi tai piešķirtajam izglītības iestādes reģistrācijas kodam. Līdz ar to izglītības iestāžu nosaukuma maiņa izglītības iestāžu finansējumu neietekmēs. Lai mainītu speciālo izglītības iestāžu nosaukumu, nav nepieciešams veikt grozījumus normatīvajos aktos.

Kā ziņots, septiņās speciālās izglītības programmās no deviņām programmām apgūst izglītības standartu pilnā apjomā, proti, tādu pašu programmu kā jebkurš bērns Latvijā, kurš ir vesels. Taču paralēli mācībām šajās programmās notiek rehabilitācija un atbalsts fizisko traucējumu, somatisko, redzes, dzirdes un citu gadījumos.

Svarīgākais