Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Strauji samazinās jauniešu skaits, kas pēc vidusskolas izvēlas augstskolu Latvijā

Pēdējos gados strauji samazinās to jauniešu skaits, kas pēc vidusskolas izvēlas augstskolu Latvijā, Ja 2008.gadā tie bija 75%, tad šogad nedaudz vairāk par 58%, - intervijā laikrakstam "Diena" saka Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš.

Pēc Auziņa teiktā, neesot īstu datu, kur palika tie, kas neiestājās, - liela daļa varētu būt aizbraukuši uz ārzemēm. "Varbūt daļa nestudē ekonomiskās situācijas dēļ, jo studijas maksā naudu," pieļauj LU rektors.

"Savā laikā mēs bijām pirmajā vietā studējošo skaita ziņā ne tikai Eiropā, bet pat pasaulē - aiz Kanādas. Tagad tas [studējošo skaits] ir strauji nokrities," saka Auziņš.

Viņš norāda, ka uz kopējā Eiropas fona, ja skatās statistiku, cik dažādās vecuma grupās ir cilvēki ar augstāko izglītību, Latvija nemaz tik labi neizskatās, "esam mazāk nekā vidēji Eiropā". RU rektors norāda, ka acīmredzot ir pamainījusies augstskolu jēga, - un ir jārēķinās ar to, ka augstskolās stājas ne tikai tie paši motivētākie un spējīgākie.

Auziņš uzskata, ka mācību organizētājiem ir jātiek galā ar dažādām situācijām, tāpēc, viņaprāt, ir jābūt top augstskolai, un ir jābūt pārējām augstskolām, kas nav ne ar ko sliktākas, bet kas orientētas uz cita tipa jauniešiem, ar citu motivāciju un mērķiem. "Latvijā varbūt ir vajadzīga zinātnes universitāte, kur patiešām vairāk studē tie, kas atnākuši, lai iegūtu izglītību, nevis tie, kas studē, lai pelnītu lielāku algu. Tie, kas orientēti uz to akadēmiskumu, uz saprašanu, izzināšanu," skaidro rektors.

Auziņš min Dānijas pētījumu savu jauniešu vidē, - kāpēc jaunietis iestājas augstskolā: vai tāpēc, ka viņš cer uz labi atalgotu darbu, vai tāpēc, ka viņu tas vienkārši interesē. Lielākā daļa jauniešu atbildēja, ka viņi studē tāpēc, ka viņus tas interesē, nevis tāpēc, ka tur redz labu darba tirgu vai tamlīdzīgi.

"Bet man šķiet, ka jaunībā ir jādomā vairāk par to, kas patiešām ir pie sirds. Jo, ja jūs apgūstat profesiju, tikai aprēķinu vadīts, un izvēlaties darbu, tikai vadoties no algas, jūs tāpat šajā profesijā nekad par augstas raudzes profesionāli nekļūsiet un līdz tām lielajām algām tā arī varat netikt. Bet ja ar lielu interesi un atdevi strādāsiet tur, kas varbūt vēl nav top prestiža un apmaksāta profesija, tad, visdrīzāk, šajā darbā sasniegsiet augstu līmeni. Un augsta līmeņa profesionāļi vienmēr agri vai vēlu tiks novērtēti," skaidro Auziņš.