Ķīlis: iezīmējas pakāpeniska pāreja uz bezmaksas mācību materiālu pieejamību

Tiesībsarga Jura Jansona paziņojums par to, ka viņš ir gatavs vērsties tiesā, ja netiks nodrošināta bezmaksas izglītība, ir mulsinošs, jo 24.maijā tikšanās laikā panākta vienošanās par citādu veidu, kā risināt situāciju, aģentūrai LETA sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Kā ziņots, skolas turpina vecākiem pieprasīt iegādāties mācību līdzekļus, tādēļ tiesībsargs Jansons ir gatavs palīdzēt ikvienam no vecākiem sagatavot iesniegumu skolai ar lūgumu mainīt tās faktisko rīcību un pēc tam, ja situācija nemainās, sabiedrības interešu vārdā vērsties tiesā.

"Mūsu sarunā iezīmējām pakāpenisku veidu, kā nodrošināt bezmaksas mācību materiālu pieejamību. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir spērusi pirmos nozīmīgos soļus, lai šo situāciju risinātu. Šī gada valsts budžeta grozījumos ir pieprasīts papildu finansējums mācību literatūras iegādei 258 902 lati. Ievērojot atšķirīgās pašvaldību finansiālās iespējas, IZM ir paredzējusi lūgt 2013.gada valsts budžetā palielināt finansējumu mācību literatūras iegādei, nodrošinot septiņus latus vienam skolēnam," stāstīja ministrs.

IZM plāno, ka turpmākajos gados, ņemot vērā mācību literatūras iegādes izmaksu pieaugumu un skolu bibliotēku fondu lēnāku atjaunošanu krīzes laikā, valsts budžeta mērķdotācija mācību literatūras iegādei tiks paaugstināta.

IZM uzskata, ka viens no šīs problēmas risinājumiem ir no valsts budžeta finansētu digitālu mācību materiālu izveide un to lietojuma bezmaksas nodrošināšana. Lai to praktiski realizētu, pēc ministra iniciatīvas Valsts izglītības attīstības aģentūras Izglītības inovāciju fonds jūlija sākumā izsludināja konkursu digitālo mācību līdzekļu izstrādei, tam atvēlot 300 000 latu. Konkursā pieteikti 155 projekti bezmaksas pieejamiem mācību līdzekļiem, kas būtiski atvieglos situāciju jau tuvākajā laikā.

"Minētos mācību materiālus paredzēts ievietot IZM un Valsts izglītības satura centra uzturētās elektroniskās vidēs, tie būs skolēniem un skolotājiem brīvi pieejami," sacīja Ķīlis.

Ministrs norādīja, ka, ņemot vērā tiesībsarga priekšlikumus, līdz šī gada beigām IZM plāno veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Kārtība, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi", nosakot finansējumu ne tikai mācību literatūras iegādei, bet arī pārējiem mācību līdzekļiem: uzskates un tehniskajiem līdzekļiem, materiālu un iekārtu iegādei, tajā skaitā arī tādos mācību priekšmetos, kā mājturība un tehnoloģijas, vizuālā māksla, sports, informātika, u.c.

Atbilstošu grozījumu veikšanai šajos Ministru kabineta noteikumos būs nepieciešama Ministru kabineta un Saeimas piekrišana, paredzot, ka valsts budžetā tiks piešķirts finansējums visu mācību līdzekļu, ne tikai mācību literatūras, nodrošinājumam, uzsvēra Ķīlis.

Kā ziņots, Tiesībsarga birojs palīdzēs ikvienam vecākam, kurš saņēmis skolas izsniegtu sarakstu ar vecākiem iegādājamiem mācību līdzekļiem, sagatavot iesniegumu skolas faktiskās rīcības apstrīdēšanai. Savukārt, ja skola atteiksies mainīt savu rīcību un turpinās pieprasīt vecākiem iegādāties mācību līdzekļus, tiesībsargs ir gatavs sabiedrības interešu vārdā vērsties tiesā.

Pēc tiesībsarga ziņojuma par bezmaksas izglītības nodrošināšanas problēmām Latvijā valdība pauda apņemšanos šo jautājumu risināt. Kā vienu no pirmajiem soļiem līdz jaunā mācību gada sākumam izglītības un zinātnes ministrs solīja izstrādāt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas pašlaik paredz valsts finansējumu tikai mācību grāmatu iegādei. Grozījumus nepieciešams veikt, lai turpmāk arī pārējos valsts izglītības standarta īstenošanai nepieciešamos mācību līdzekļus finansētu valsts.

Visām Latvijas skolām tiesībsargs šā gada jūnijā nosūtīja informāciju, ka pašvaldības dibinātai izglītības iestādei nav tiesiska pamata pieprasīt vecākiem pirkt mācību līdzekļus. Neviens normatīvais akts nenosaka iestādes tiesības likt privātpersonām iegādāties mācību līdzekļus izglītības standartā noteikto zināšanu apguvei. Tomēr skolu prakse likt vecākiem iegādāties mācību līdzekļus nav izskausta.

Šī gada maijā tiesībsargs nāca klajā ar ziņojumu par tiesībām iegūt pamata un vispārējo vidējo izglītību bez maksas nodrošināšanu pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs. Tiesībsargs ziņojumā norādīja uz vairākām problēmām, to starpā, ka pašvaldībās nav vienādas prakses izglītības iestāžu nodrošināšanā ar mācību līdzekļiem.

Ar tiesībsarga ziņojumu tika iepazīstināta arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, kas pauda atbalstu tiesībsarga ziņojumā sniegto priekšlikumu īstenošanai.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais