Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Eiropas universitāšu asociācija bažījas par Latvijas nākotni

Latvijas augstākās izglītības un zinātnes finansējums izraisījis bažas starptautiskā mērogā, tāpēc Eiropas universitāšu asociācija (EUA) pieņēmusi unikālu lēmumu sūtīt uz Latviju delegāciju, lai šo jautājumu pārrunātu ar premjerministru Valdi Dombrovski, Saeimas pārstāvjiem, kā arī Latvijas Rektoru padomi (LRP).

Tikšanās laikā otrdien EUA pārstāvji uzsvēra, ka finansējums izglītībai ir nevis izdevumi, bet investīcijas nākotnē, kuras jāsaglabā.

"Ir ļoti svarīgi, lai jaunās dalībvalstis Austrumeiropā turpinātu augt, jo cīņa par smadzenēm turpinās un tai ir jābūt līdzvērtīgai, citādi Eiropas Savienība būs vēl vairāk sašķelta nekā agrāk. Latvija nevar atļauties zaudēt jauno studentu paaudzi, jo tādā gadījumā valsts ekonomikas izredzes atgūties strauji samazināsies," tiekoties ar LRP pārstāvjiem, uzsvēra delegācijas vadītājs EUA prezidents Žans Marks Raps. Viņš norāda, ka jebkurš sociālais un ekonomiskais plāns jāveido, atbalstot jauno paaudzi, jo tieši tā ilgtermiņā izvedīs Latviju no krīzes.

Kā galvenās priekšrocības, kuras būtu jāattīsta Latvijas augstskolās, Eiropas kolēģi izceļ mobilitāti un internacionalizāciju, par piemēru minot Šveici, kurā vairākās augstskolās izglītību iespējams iegūt pat četrās valodās. Ž. M. Raps uzskata, ka atvērta sistēma padarītu Latvijas augstāko izglītību konkurētspējīgāku pasaulē un piesaistītu ārvalstu studentus, kas ienestu papildu finansējumu. Šobrīd likumdošana Latvijā stingri ierobežo svešvalodu lietošanu augstākās izglītības programmās, taču arī Latvijas augstskolu rektori pēdējā laikā arvien biežāk uzsver nepieciešamību šos ierobežojumus pārskatīt. Jaunais Augstākās izglītības likums paredz šīs normas mīkstināt, pieļaujot programmu īstenošanu kādā no svešvalodām, ja priekšmets vienlaikus tiek pasniegts arī latviski. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš sacīja, ka jaunā likumprojekta izskatīšana komisijā sāksies jau nākamnedēļ.

EUA biroja loceklis un Polijas Rektoru padomes priekšsēdētājs Tadeušs Lutī vakar norādīja: "Sistēmā, kurā augstāko izglītību dotē valsts, tiek radīti labākie studenti. Jebkurš samazinājums ir trieciens tieši talantīgākajiem un gaišākajiem prātiem." Viņš norādīja, ka Polijas ārkārtas budžetā augstākajai izglītībai šogad finansējums samazināts par 10% un arī tas rektoriem sagādājis nopietnas galvassāpes, baidoties par sekām, ko varētu radīt akadēmiskā personāla atlaišana vai aiziešana.

Atvadoties EUA pauda gatavību arī turpmāk aktīvi atbalstīt Latvijas augstskolas un palīdzēt ar draudzīgu padomu, nepieciešamības gadījumā sūtot ekspertus, kas varētu piedalīties augstākās izglītības sistēmas un gaidāmo reformu izvērtēšanā. "Vētrainās parlamenta debatēs mums jūsu padomi ļoti palīdzēs," atvadoties no EUA delegācijas, atzina J. Strazdiņš.