LIZDA un IZM sarunas beidzas bez atrisinājuma

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sarunas beigušās bez risinājuma attiecībā uz augstākās izglītības un zinātnes finansējumu 2010.gadā.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš, lai arī nevarētu apgalvot, ka nav meklētas iespējas minētajām jomām piešķirt papildus finansējumu, tas vienalga netiek solīts arodbiedrības prasītajā apmērā: attiecībā uz augstāko izglītību - 2009.gada apmērā, bet zinātnes bāzes finansējumu palielinot līdz vismaz 12,6 miljoniem latu pašlaik plānoto 4,9 miljonu latu apmērā.

Uz rītdienu tiks sagatavots domstarpību protokola lēmumu teksts, kur tiks iekļauta gan vienošanās par finansējuma palielināšanu, ko par viena skolēna izglītošanu maksā valsts līdz 650 latiem gadā, vienošanās par skolēnu un skolotāju proporcijas nepalielināšanu nākamā gada rudenī un finansējuma pārdali profesionālajai izglītībai no mērķdotācijām pašvaldībām speciālās izglītības iestāžu uzturēšanai uz pozīciju profesionālās izglītības iestāžu uzturēšanai, kā arī IZM apņemšanās turpināt darbu pie koeficientu sistēmas pilnveides jaunajā izglītības finansēšanas modelī.

Rīt plkst.12 ar sarunu rezultātiem Izlīgšanas komisijas pārstāvji plānojuši iepazīstināt LIZDA biedrus, kā arī IZM Finanšu departamenta direktore Inga Štāle plānojusi iepazīstināt ar 2010.gada valsts budžeta projektu, kas šobrīd tiek izskatīts Saeimā.

Jau ziņots, ka par turpmāko rīcību LIZDA rīcību varētu lemt padomes sēdē 25.novembrī. Pagaidām Krastiņš gan ļauj noprast, ka kompromisa trūkums augstākās izglītības un zinātnes jautājumā, visticamāk, pie streika nenovedīs, taču dažādas akcijas gan varētu tikt rīkotas.

Rīt plkst.10.30 paredzēta arī LIZDA Augstskolu un Zinātnes sekcijas paplašinātā sēde, kurā aicināti piedalīties arī to augstskolu pārstāvji, kas nav arodbiedrības sastāvā. Sanāksmē piedalīsies Latvijas Studentu apvienības prezidente Anna Cīrule, Latvijas Jauno zinātnieku savienības pārstāvji un Latvijas augstskolu studentu pašpārvalžu pārstāvji. Tikšanās mērķis ir apspriest situāciju augstākās izglītības budžeta finansējumā, iespējamo sadarbību un kopīgās aktivitātes.

Svarīgākais