Eiropas Universitāšu asociācija veiks ekspertīzi, kā uzlabot Latvijas augstākās izglītības sistēmu

Eiropas Universitāšu asociācija (EUA) veiks ekspertīzi, kā uzlabot Latvijas augstākās izglītības sistēmu, šodien vienojās EUA prezidents Žans Marks Rapu un premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Ekspertīze tiks veikta atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Rektoru padomes kopīgi noteiktām prioritātēm.

Puses vienojās, ka IZM kopā ar Rektoru padomi izstrādās priekšlikumus par nepieciešamo ekspertīzi. EAU pārstāvji arī piedāvāja Latvijai iespēju izmantot asociācijas sagatavotu pētījumu par universitāšu īpašumu jautājumiem 30 valstīs. Šī informācija var Latvijai palīdzēt ekonomiski un efektīvi sagatavot savu augstākās izglītības iestāžu nekustāmo īpašumu politiku.

Sarunas laikā Dombrovskis informējis par aktualitātēm augstākās izglītības jomā Latvijā, tostarp par nepieciešamajām reformām augstākās izglītības izmaksu samazināšanai un kvalitātes uzlabošanai, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Tikšanās laikā Dombrovskis pastāstīja, ka, veidojot nākamā gada budžetu, visās jomās veikti finansējuma samazinājumi, taču izglītība tika izvirzīta kā viena no saudzējamajām nozarēm, jo tajā veikts salīdzinoši mazāks izdevumu samazinājums - 6% pret bāzes izdevumiem.

Tomēr augstākās izglītības finansējums Latvijā nākamajā gadā būs 2006.gada līmenī, kas saistīts ar vispārējo taupības režīmu valstī.

Tāpat Ministru prezidents informēja par Augstākās izglītības reformu grupas darbu, kas šobrīd veic studiju programmu izvērtēšanu, lai novērstu to pārklāšanos, kā arī izskata jautājuma saistībā ar administratīvajām izmaksām, kas Latvijā ir vienas no augstākajām, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka joprojām ir iespējams veikt ietaupījumus uz cilvēkresursu un uzturēšanas izmaksām augstskolās.

Dombrovskis informēja, ka Saeimā no valdības jau iesniegts jaunais Augstākās izglītības likums, kurā paredzēta iespēja Latvijas augstskolās apgūt programmas dažādās Eiropas valodās. Nozīmīga prioritāte jaunajā likumā ir augstākas izglītības kvalitātes uzlabošana.

Valdības vadītājs pastāstīja par nākamā gada budžeta izstrādes procesu un atzīmēja, ka uz 2. lasījumu IZM būs iespēja piedāvāt priekšlikumus papildu resursu novirzīšanai izglītības jomā. Tiek plānots arī samazināt Eiropas Savienības fondu apguvei nepieciešamo līdzfinansējumu augstākās izglītības jomā, taču šī iecere vēl jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem.

EUA aptver visu Eiropas valstu rektoru padomes un pāri par 600 labāko Eiropas universitāšu. Lai kļūtu par EUA biedru, augstskolā jābūt doktorantūrai, kas pēdējos gados piešķīrusi doktora grādus. No Latvijas augstskolām EUA biedri ir Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Daugavpils universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

Svarīgākais