Atrod finansējumu Murjāņu Sporta ģimnāzijai

Murjāņu Sporta ģimnāzijai (MSĢ) nākamgad plāno piešķirt 984 625 latu lielu dotāciju, iepriekš plānoto 480 070 latu vietā, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie priekšlikumi 2010. gada valsts budžeta programmai Sports.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas deputāti jau iepriekš norādīja, ka ar nepilnu pusmiljonu MSĢ varētu pastāvēt tikai līdz šī mācību gada beigām. Lai skolu neslēgtu bija nepieciešami 884 711 lati. Līdzekļi piešķirti no summas, kas bija paredzēta aģentūru statusā esošo valsts sporta skolu darbības nodrošināšanai, izveidojot Valsts sporta centru (VSC).

Budžeta priekšlikums paredz neveidot VSC un likvidēt valsts sporta skolas. Plānots, ka skolu funkcijas realizēs sporta federācijas, tāpēc tām no VSC plānotā budžeta pārdalīti 230 000 lati. Specializētās airēšanas sporta skolas un Latvijas bērnu un jaunatnes kamaniņu sporta skolas programmas turpmāk īstenos MSĢ, tāpēc skolai piešķirts lielāks finansējums nekā sākotnēji bija nepieciešams. Sporta apakškomisijas deputāti gan iebilst pret šādu līdzekļu pārdali, jo ar piešķirto finansējumu federācijas vārēs algot tikai aptuveni divas trešdaļas no valsts sporta skolās strādājošiem treneriem.

IZM Sporta departamenta direktore Agra Brūne norādīja, ka treneru algām nepieciešami vismaz 460 000 lati. Treneru atlaišanai nepieciešami vēl aptuveni 250 000 lati, ko plānots iegūt no budžeta programmas, kas nepieciešama neparedzētiem gadījumiem.

Komisijas deputāti vienojās, ka atlaišanas pabalstu izmaksai plānotos līdzekļus nepieciešams izmantot treneru darba samaksai līdz šī gada beigām, jo speciālistu atlaišana valstij izmaksātu vairāk, nekā darba vietu saglabāšana līdz gada beigām.

Svarīgākais