Skolotāju zemākās algas palielinās par 25 latiem

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, premjers Valdis Dombrovskis un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) trešdien vienojās paaugstināt zemākās pedagogu algas par 10% jeb aptuveni par 25 latiem no šā gada 1.septembra.

Tāpat no šā gada 1.septembra palielinās algas augstākās ‒ piektās ‒ kvalitātes pakāpes pedagogiem par 12%, savukārt pedagogiem, kuriem ir ceturtā kvalitātes pakāpe, algas pieaugs par 8%.

Pagaidām nav zināms, kad piemaksas pie darba algas saņems pedagogi, kuri ir ieguvuši 3.kvalitātes pakāpi. Par to, vai piemaksa būs jau no 2013.gada 1.janvāra vai tikai no 1.septembra, lems valsts budžeta iespēju robežās. Tāpat pašlaik ne Dombrovskis, ne LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš nevarēja pateikt, par cik procentiem varētu piemaksāt šīs kategorijas skolotājiem un cik liela kopējā summa ir nepieciešama, lai 3.pakāpes skolotājiem varētu nodrošināt piemaksas.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi trijos ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka pedagoga zemākā mēneša darba algas likme no šī gada 1.septembri plānota 270 lati līdzšinējo 245 latu vietā.

Plānots palielināt izglītības iestāžu vadītāju un viņu vietnieku atalgojuma gradāciju atkarībā no skolēnu skaita.

Tika panākta vienošanās arī turpināt darbu pie pedagogu motivācijas sistēmas izstrādes un risināt jautājumus, kas ir saistīti ar mazajām lauku skolām.

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais