Apgāds Zvaigzne ABC šaubās par IZM pētījuma objektivitāti

SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" vakar nosūtījusi vēstuli Konkurences padomei, lūdzot veikt mācību līdzekļu tirgus uzraudzību, tādējādi nodrošinot "juridiski korektus secinājumus", aģentūru LETA informēja izdevniecībā.

Šāds lūgums izteikts saistībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas izsludināto pētījumu par pēdējo piecu gadu laikā notikušajām mācību līdzekļu iegādēm skolu vajadzībām.

"Apgāds Zvaigzne ABC" apšauba šī sasteigtā pētījuma objektivitāti un iespējamos rezultātus.

Veids, kā tiek apkopoti dati, jau tagad negatīvi ietekmē sabiedrisko domu, kā arī izraisa pamatotus jautājumus par to, kas veiks šī pētījuma apkopojumu, cik skolas paspēs un vēlēsies atsūtīt šos datus līdz 22.jūnijam un cik šie neobligātie dati atspoguļos reālo situāciju, uzsver "Apgāds Zvaigzne ABC".

Tāpēc izdevniecība ir vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu veikt mācību līdzekļu tirgus uzraudzību, nodrošinot "juridiski korektus secinājumus par konkurenci attiecīgajos tirgos".

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis ir uzdevis Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamentam līdz 1.jūlijam iesniegt informāciju par pēdējo piecu gadu mācību līdzekļu iepirkumiem skolām, lai konstatētu, vai mācību līdzekļu tirgū kādam izdevējam nav dominējošs stāvoklis.

Ministrs pieprasījis datus par mācību līdzekļu iegādes gadu, finansējuma avotu, izglītības iestādes nosaukumu un iepirkuma apjomu. Ministrs vēlas noskaidrot, kādu mācību priekšmetu grāmatas iepirktas un kuru mācību līdzekļu izdevumi iegādāti visbiežāk.

Ministrs ir saņēmis vairākas vecāku sūdzības par uzņēmuma "Zvaigzne ABC" augstajām cenām mācību līdzekļiem. Vecāki sūdzējušies, ka mācību līdzekļu cenas ir nepamatoti augstas, un pauduši aizdomas, ka atsevišķi uzņēmēji gūst ievērojamu peļņu no mācību līdzekļu realizācijas.

Savukārt apgāds "Zvaigzne ABC" uzskata, ka tā mācību līdzekļu vairumtirdzniecības cenas nav augstākas kā pārējo Latvijas izdevniecību cenas. Ļoti liela daļa vecāku ar garajiem mācību līdzekļu sarakstiem nāk tieši uz "Zvaigznes ABC" grāmatnīcām un neiedziļinās, kurš apgāds izdevis kuru grāmatu.

Apgāds Konkurences padomei adresētā vēstulē norāda, ka saskaņā ar 2003.gada Ministru kabineta noteikumiem "Izglītības un zinātnes ministrijas nolikums" konkurences situācijas analīze kādā konkrētā tirgū neietilpst ministrijas kompetencē, un tātad Izglītības un zinātnes ministrija šajā sakarā nav tiesīga izdarīt juridiskus spriedumus. Tāpat apgāds vērtē, ka ministrijai nav nedz profesionālo zināšanu, nedz arī pienācīgas izpratnes par tirgus uzraudzības principiem, šai nolūkā veicamo ekonomisko un juridisko analīzi.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.