Profesionālo izglītības iestāžu pedagogiem algas paliks tikpat mazas

No jaunā gada palielinot naudas summu, ko valsts maksā par viena skolēna izglītošanu, pedagogu darba samaksa profesionālajās izglītības iestādēs tomēr nepieaugs, jo attiecībā uz tām darbojas cita finansēšanas sistēma mehānisms. Tā apliecina Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Kā aģentūrai LETA skaidroja IZM Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals, abu skolu darba samaksas noteikumi esot vienādi, bet mehānisms, kā nauda aiziet līdz skolai, ir dažāds un "atbilstoši arī tiem noteikumiem tiks sadalīts".

Vienkāršākā valodā runājot, visa šī mācību gada laikā profesionālās izglītības iestādēs pedagogu darba samaksa saglabāsies esošajā līmenī, bet ar 2010./2011.gadu plānota cita algas pārtarifikācija, līdz ar to varētu mainīties arī atalgojums.

LETA jau ziņojusi, ka profesionālās izglītības iestāžu pedagogi joprojām gaida algu sistēmas sakārtošanu, jo šo skolu pedagogu slodzes ir krietni lielākas nekā vispārizglītojošo skolu skolotājiem, taču darba samaksa stundā sanāk mazāka.

Jautāts par to, kad IZM ķersies pie šī jautājuma risināšanas, Gaigals norādīja, ka tas nav sistēmas sakārtošanas, bet budžeta nodrošinājuma jautājums. Tādēļ, ņemot vērā, ka IZM neapstiprina budžetu, ministrijai ir iespējams tikai sadalīt budžetā piešķirto finansējumu.

Optimāli uz pārmaiņām profesionālo skolu pedagogi var cerēt tikai, kā minēts, no nākamā mācību gada, kad plānota vairāku profesionālās izglītības programmu konsolidācija, kas varētu ļaut racionālāk izmantot šo skolu pedagogu algām paredzēto finansējumu.

Svarīgākais