Rosina ieviest mācību programmās mediju lietotprasmi

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants, tiekoties ar Jaunatnes konsultatīvās padomes (JKP) pārstāvjiem, rosinājis ieviest sociālo zinību mācību programmās mediju lietotprasmes tematiku, aģentūru LETA informēja JKP vadītāja Diāna Sīmansone.

Pēc Jaunatnes konsultatīvās padomes (JKP) iniciatīvas šonedēļ vairāki JKP locekļi tikās ar NEPLP, lai apspriestu jautājumus jauniešu informētības palielināšanai.

Sīmansone informēja, ka viens no jaunatnes politikas uzdevumiem ir regulāri informēt jauniešus par viņiem aktuālajām tēmām, sniegt informāciju par lietderīga brīvā laika pavadīšanas iespējām, celt prestižu sabiedrībā par jaunatnes organizācijām un to nozīmi jauniešu vērtību veidošanās procesā. Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas veiktā ikgadēja monitoringa datiem, 62% aptaujāto jauniešu uzskata, ka televīzija un radio ir viens no šāda veida informācijas pamata avotiem.

NEPLP priekšsēdētājs A. Dimants norādīja, ka svarīgi jauniešos attīstīt mediju lietotprasmi, kas saskaņā ar pieejamo statistiku Latvijas jauniešiem ir ļoti zema, salīdzinot ar pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. A. Dimants rosināja ieviest sociālo zinību mācību programmās mediju lietotprasmes tematiku, kas sniegtu skolēniem pamata zināšanas plašsaziņas līdzekļu lietošanā un to kritiskā patēriņā.

JKP locekļi vērsa uzmanību, ka neformālas izglītības jomā darbs ar jauniešiem mediju lietotprasmes kontekstā notiek. Problēma ir tā, ka piedāvātās mācības pārsvarā ir lokāla rakstura un ilgtermiņā netiek atbalstītas. Finansējums tiek piešķirts atklāto konkursu veidā Jaunatnes politikas valsts programmas vai ES programmā "Jaunatne darbībā", kas faktiski ir vienīgie jauniešu neformālas izglītības atbalsta resursi Latvijā.

JKP un NEPLP vienojās sadarboties, lai izzinātu jauniešu viedokli par viņiem vēlamajiem raidījumiem, to formātu un tēmu loku, attiecīgi iekļaujot jauniešu pieprasījumu sabiedriskajā pasūtījumā.

Tiks izvērtēta iespēja pieprasīt papildu valsts budžeta līdzekļus Jaunatnes politikas valsts programmai atklāto projektu konkursu atbalstīšanai, kas vērsti uz jauniešu mediju lietotprasmju veicināšanu, kā arī tiks meklētas līdzfinansējuma iespējas, lai piesaistītu ES programmu vai ārvalstu finanšu palīdzības programmu līdzekļus raidījumu veidošanā, kas bērniem un jauniešiem būtu interesantas un tajā pašā laikā izglītojošas.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais