IZM jaunā struktūra sāks darboties 18.jūnijā

Ar izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa rīkojumu ir noteikts, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) jaunā struktūra sāks darboties pēc nedēļas - 18.jūnijā, aģentūru LETA informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

IZM darbinieki, kuriem uzteikta tālāka pienākumu pildīšana, savus amatus pametīs 14., 15. un 18.jūlijā. Līdz ar darba attiecību pārtraukšanu bijušie darbinieki saņems likumā paredzētās kompensācijas.

Kā ziņots, IZM atlaistajiem darbiniekiem kompensācijās izmaksās 10 563 latus, 16 cilvēkiem izmaksās atlaišanas pabalstus par kopējo summu 6040 lati, savukārt par neizmantoto atvaļinājumu, tostarp arī papildatvaļinājumu, kompensācijas izmaksu kopējā summa ir 4523 lati. Nauda kompensācijām tiks ņemta no IZM budžeta.

IZM reorganizācijas rezultātā skartas 43 amata vietas, 16 cilvēki atbrīvoti no darba, galvenokārt referenti, kas pildījuši atbalstošas funkcijas, likvidētas 20 vakances, bet trīs darbinieki iesnieguši atlūgumu.

Četru departamentu vadītāji - Profesionālās izglītības un vidējās izglītības departamenta vadītājs Jānis Gaigals, Finanšu departamenta vadītāja Aiva Kenkle, Politikas koordinācijas departamenta vadītāja Dace Ratniece, Augstākās izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde - valsts interešu nodrošināšanai aizrotēti uz IZM padotības iestādēm.

Uz četriem vakantajiem amatiem - uz valsts sekretāra vietnieka - Izglītības departamenta direktora amatu, valsts sekretāra vietnieka - Sporta un jaunatnes departamenta direktora amatu, kā arī uz jaunizveidoto Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietnieka augstākās izglītības jomā amatu un Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieka valsts valodas politikas jomā - 23.maijā tika izsludināts konkurss, kas noslēgsies nākamajā nedēļā.

IZM reorganizācijas procesā būtiski mainīta ministrijas struktūra, kā arī notikušas vērā ņemamas personu nomaiņas ministrijas vadošajos amatos. Deviņu departamentu vietā no jūnija darbu turpinās seši. Savukārt divdesmit piecu nodaļu vietā palikušas divas, kas dzīvē nozīmē, ka 23 nodaļu vadītāji pārtapuši par vecākajiem ekspertiem.

Paralēli reorganizācijas procesam sākta disciplinārlieta pret IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli. Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Gruškevics ir atbrīvots no pienākumu pildīšanas. Neatkarīgi no disciplinārlietas iznākuma pieņemts lēmums Gruškevicu rotēt citā amatā.

Saskaņā ar ministra 2012.gada 10.aprīlī izdotu rīkojumu jaunās struktūras spēkā stāšanās bija noteikta ar 2012.gada 21.maiju, un valsts sekretāram Gruškevicam tika uzdots nodrošināt visus ar reorganizācijas ieviešanu saistītos jautājumus. 23.aprīlī ministra birojs konstatēja, ka uzdevums nav izpildīts. Šī iemesla dēļ reorganizācija aizkavējās, un ministra birojs uzdeva nodrošināt reorganizācijas ieviešanu valsts sekretāra vietniecei un pienākumu izpildītājai Laumai Sīkai.

Tukišs uzsvēra, ka jūnijā pārmaiņu īstenošana IZM nenoslēgsies, jo ministrijā turpināsies funkciju izvērtējums, noslodzes izvērtējums, kompetences celšanas jeb mācību pasākumi ar mērķi novērst iespējamus riskus ministrijas darbībā.

Plānots, ka ar darbinieku skaita samazināšanu esošā budžeta ietvaros tiks rasta iespēja par vidēji 10%-15% palielināt atalgojumu visiem tiem, kas darbu ministrijā turpinās. Algas palielinājums gan nepārsniegšot patlaban valsts pārvaldē noteiktās robežas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.