Izglītības un zinātnes nozari kritizē par efektīvas pārvaldības trūkumu

Izglītības un zinātnes sektori Latvijā nav efektīvi pārvaldīti, intervijā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

"Mums ir ļoti daudz labu augstskolu un zinātnieku, bet uz tautsaimniecību tas viss nestrādā," sacīja Egle, norādot, ka šajā situācija nav pareizi sūdzēties, ka valsts budžetā tiek samazināti bāzes izdevumi zinātniekiem un izglītības iestādēm, jo Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguves rādītāji šajās nozarēs ir ļoti zemi.

Viņa norādīja, ka izglītībā no ES struktūrfondos pieejamajiem 312 miljoniem latu apgūti ir tikai pieci miljoni, bet zinātnes nozarē, kur pieejami 188 miljoni latu, nav noslēgts neviens līgums.

Egle ir pārliecināta, ka visos gadījumos, kad ir pieejami līdzekļi no ES struktūrfondiem, nevis valsts budžeta, ir maksimāli jācenšas tos izmantot, tāpēc viņa neredz īsti pamatu, kāpēc izglītības ministre un arī zinātnieki joprojām uzstāj uz valsts atbalstu, bet neizmanto struktūrfondu līdzekļus.

"Mīļie zinātnieki un izglītības ministre, kāpēc jūs runājiet par budžeta atbalstu, ja jums šī nauda nav vajadzīga, jo jums nav projektu un nav ideju, tas ir mans secinājums," skarba bija Egle.

"Valsts budžets pašlaik to nevar pacelt, bet jums [zinātniekiem] sabiedrībai ir jāparāda, ka jūs tiešām varat dot pienesumu tautsaimniecībai. Jā, mums patiešām ir nepieciešami gudri cilvēki, bet mums vajag, lai šie cilvēki, kas par nodokļu maksātāju naudu ir izskoloti valsts budžeta iestādēs, neaizbrauc projām un dod pienesumu Latvijas ekonomikai," pauda LDDK ģenerāldirektore.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais