Darba devēji aicināti ieteikt jauniešiem, ko un kur mācīties

Latvijas Darba devēju konfederācija sadarbībā ar karjeras portālu Prakse.lv veido Latvijas mēroga izglītības iestāžu TOPu pēc darba devēju ieteikumiem ar mērķi palīdzēt 33 500 pamatskolas un vidusskolas absolventiem šovasar izdarīt pareizo profesijas un izglītības iestādes izvēli.

Izglītības iestāžu TOPs tiek veidots, lai nodrošinātu iespēju pašiem darba devējiem sniegt ieteikumus jauniešiem, kuras profesijas ir pieprasītas darba tirgū un kurās izglītības iestādēs tās vislabāk apgūt. Izglītības iestāžu TOPa pamatā ir darba devēju ieteikumi karjeras portālā www.prakse.lv.

Aicinām uzņēmumus ieteikt jauniešiem, ko un kur mācīties! To var izdarīt līdz 19. jūnijam, portālā balsojot par profesijām un izglītības iestādēm.

Kā rāda statistikas dati jauniešiem ir grūti iekļauties darba tirgū, ko uzskatāmi parāda jauniešu bezdarba līmenis: Latvijā tas ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā (ES) – 27%, kamēr ES vidējais jauniešu bezdarba līmenis ir 22% (Eurostat). Tas ir augstākais cilvēku grupā līdz 45 gadiem. Vienlaikus daudzi darbadevēji sūdzas par speciālistu trūkumu vai nav apmierināti ar sagatavoto speciālistu zināšanu un prasmju kvalitāti.

Šis TOPs parādīs populārākās profesijas un izglītības iestādes darba devēju vērtējumā, lai jaunieši balstoties uz tā izvēlētos atbilstošākās profesijas un apgūs tās mācību iestādēs, kur piedāvā kvalitatīvāko un konkurētspējīgāko izglītību konkrētās profesijas apgūšanai. Tas palīdzēs sagatavot profesionāļus atbilstoši 21.gs. attīstības tendencēm.

“Darba devēju spēkos ir ietekmēt jauniešu izvēli, piedaloties šajā iniciatīvā, lai nākotnē iegūtu labākos darbiniekus, bet jaunieši gūtu piepildījumu karjeras veidošanā,” norāda LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Aptaujā jau iesaistījušies vairāk kā 100 darba devēju. Viedokļi tiks apkopoti un prezentēti 19.jūnijā. Galvenokārt uz šiem ieteikumiem absolventi šovasar un turpmāk balstīs savu studiju izvēli, jo, kā atzīst jaunieši, tie visvairāk uzticas darba devējiem un to ieteikumiem.

"Jaunizveidotā sistēma patīk skolām, kuras labi strādā un ir pārliecinātas par savu kvalitāti, mazāk tām, kuras apzinās, ka tik labas nemaz nav! Esam par kvalitāti ikvienā darbā. Ja kaut kas nedarbojas kvalitatīvi – tas jāmaina. Nevaram atļauties finansēt izglītības sistēmu, kas sniedz viduvēju rezultātu," Jānis Logins, izglītības un karjeras portāla Prakse.lv vadītājs.

LDDK un Prakse.lv aicina darba devējus nestāvēt malā, bet paust savu viedokli un ietekmēt jauniešu nākotni, kas sekmētu ne tikai bezdarba samazināšanos un tautsaimniecības attīstību, bet arī Latvijas konkurētspēju Pasaulē un pievienoto vērtību Latvijas produktiem nākotnē.