LIZDA ar Reformu partijas frakciju nerod kopīgu valodu

Šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), tiekoties ar Reformu partijas (RP) Saeimas frakciju, nav radusi kopīgu valodu, aģentūru LETA informēja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs.

LIZDA pārstāvji ar RP Saeimas frakciju tikās, lai gūtu politisko atbalstu un argumentēti izskaidrotu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas prasības.

Sarunas bija saspringtas, jo starp pusēm nebija vienotas izpratnes par pedagogu atalgojuma paaugstināšanu, sarunu iznākumu raksturo LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

RP Saeimas frakcija atbalsta ministra Roberta Ķīļa viedokli, ka no šā gada 1.septembra jāpaaugstina tikai daļai pedagogu zemāko mēneša darba algas likmi - no 245 līdz 255 latiem, kas attiektos uz aptuveni 4000 pedagogu. Turklāt nemaz nerunājot par pedagogu prasību par 10% palielināt arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Reformu partijas pārstāvji konkrētus aprēķinus, skaidrojumu un dokumentus arodbiedrībai sola jūnija beigās.

RP arī atbalsta no 1.septembra vai vēlākais no 2013.gada 1.janvāra ieviest vienkāršu un caurskatāmu sistēmu, kā skolotāju darba kvalitāte tiek salāgota ar atalgojumu un kā papildus motivēt pedagogus ar labiem darba sasniegumiem. No 2014.gada nepieciešams ieviest pedagogu atalgojuma paaugstinājuma plānu, kas iekļaus arī pāreju uz 40 stundu darba nedēļu un ļaus pakāpeniski un būtiski palielināt pedagogu algas, aģentūru LETA informēja RP preses pārstāve Daiga Holma.

Šodien RP Saeimas frakcija pēc tikšanās ar LIZDA pārstāvjiem pauda pārliecību, ka arodbiedrība nav precīzi izpratusi ministrijas plānu pedagogu darba algu paaugstināšanai. Iepazīstoties ar ministrijas piedāvāto plānu un pārrunājot to ar arodbiedrības pārstāvjiem, frakcija atzina, ka Ķīļa piedāvātais plāns pedagogu darba algu paaugstināšanai ir pārdomāts un pamatots.

Jau aprīļa beigās ministrs ir apliecinājis, ka detalizēts un izsvērts ministra piedāvājums pedagogu algu reformai būs pieejams jūnijā. Tāpēc frakcija cer uz abu pušu veiksmīgu un konstruktīvu dialogu turpmāk, lai risinātu pedagogu atalgojuma jautājumus, skaidroja Holma.

Savukārt arodbiedrība uzstāj uz martā valdībai pieprasīto 10% paaugstinājumu gan mērķdotācijām, gan visām zemākajām mēneša darba algas likmēm, sākot no pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem un beidzot ar augstskolu pasniedzējiem.

Arodbiedrības pārstāvji deputātiem paskaidroja arī LIZDA padomes lēmumus saistībā ar prasībām, jo līdz šim publiskajā telpā radušās dažādas spekulācijas par LIZDA pārstāvju tikšanos ar citām Saeimā ievēlēto partiju frakcijām un iespējamām protestu aktivitātēm.

Lai arī pašlaik RP frakcija nav paudusi vienotu atbalstu arodbiedrības prasībām, LIZDA centīsies rast sociālo dialogu ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, ar kuru tikšanās plānota 24.maijā. Tāpat arodbiedrība jūnijā tiksies arī ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V).

Sarunā ar deputātiem no LIZDA piedalījās priekšsēdētāja Mikiško, priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš, Latvijas Universitātes arodorganizācijas priekšsēdētāja Solveiga Skotele, Latvijas Zinātņu akadēmijas arodorganizācijas priekšsēdētāja Māra Kazubierne, Rīgas pilsētas arodorganizācijas priekšsēdētāja Ligita Semjonova, Cēsu starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētājs Modris Krieviņš un Dobeles starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētāja Gaida Reinšmite.

Kā ziņots, martā LIZDA, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, Latvijas Pedagogu dome valdībai pieprasīja no šā gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt ar 2013.gada 1.janvāri arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Pēc LIZDA aprēķiniem, prasību izpildei šā gada pēdējos četros mēnešos kopā nepieciešami aptuveni septiņi miljoni latu, kas ļautu nodrošināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes un valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām paaugstinājumu par 10%, kas ir 30 santīmi par vienu kontaktstundu. Savukārt, lai nodrošinātu pedagogu prasības no 2013.gada 1.janvāra, valsts budžetā papildus būs nepieciešami aptuveni 52 miljoni latu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.