LLPA lūgs ERAF projektā iekļaut arī Jelgavas amatniecības vidusskolu

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) šodien nolēmusi rakstīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) ar lūgumu otrajā Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu kārtā atbalstīt arī Rietumu Zemgales profesionālās izglītības kompetences centru "Jelgavas amatniecības vidusskola".

Šodien, tiekoties ar izglītības uz zinātnes ministru Robertu Ķīli, kļuvis zināms, ka pašlaik izvirzītas desmit profesionālās skolas, kas pretendēs uz ERAF finansējumu 75 miljoniem latu projekta "Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai" otrajai kārtai.

Desmit skolas, kas izvēlētas otrajai kārtai ir atbalstījušas nozaru asociācijas. LLPA bijusi pārsteigta, ka nosaukto skolu skaitā nav Rietumu Zemgales profesionālās izglītības kompetences centra "Jelgavas amatniecības vidusskolas", kura neesot saņēmusi nozaru asociāciju atbalstu.

"Šīs skolas izslēgšana no pieejamā ERAF atbalsta ir milzīgs trieciens visam reģionam, kas ir viens no lielākajiem Latvijas industriālākajiem. Profesionālā izglītības iestāde un jaunu speciālistu izaugsme ir nozīmīgs reģiona attīstības stūrakmens, kas jāvērtē visas valsts izaugsmes kontekstā," teica Kučinskis.

Viņš pauda cerību, ka premjers iedziļināsies šajā situācijā un ERAF atbalsts Zemgales reģiona profesionālajai izglītībai tomēr atradīsies.

IZM pašlaik ir nosaukusi deviņas skolas, kuras tiks atbalstītas ERAF otrajā kārtā - Austrumlatgales Profesionālā vidusskola, Ogres Valsts tehnikums, Ziemeļkurzemes profesionālās izglītības kompetences centrs "Ventspils Profesionālā vidusskola", Daugavpils Valsts tehnikums, "Liepājas Valsts tehnikums", "Rīgas Valsts tehnikums", Valmieras profesionālajā skolā, Daugavpils Celtnieku profesionālajā vidusskolā, Cēsu profesionālā vidusskola, savukārt desmitā skola nav nosaukta.

LLPA vienojās nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, aicinot izvērtēt un virzīt jaunu virssaistību uzņemšanos, lai nodrošinātu profesionālās izglītības pieejamību Zemgales reģionā un ES fondu atbalstu Rietumu Zemgales profesionālās izglītības kompetences centram, Jelgavas amatniecības vidusskolai.

Tāpat tika pārrunāts IZM darbs pie zinātnes un tehnoloģijas attīstības veicināšanas valstī, kā arī jautājums par pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību pašvaldībās. Ministrs informēja, ka šis jautājums par pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību pašvaldībās un privāto bērnudārzu piesaisti nepieciešamo vietu nodrošināšanā, attieksies tikai uz tām pilsētām, kur pastāv problēmas ar trūkstošām bērnudārza vietām.

LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.