Šodien 6. klases skolnieki kārto pārbaudes darbu valsts valodā

Šodien ar valsts valodas ieskaiti 6.klasei sākas 2011./2012.mācību gada valsts pārbaudes darbu sesija, informē Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža.

Pirmais centralizētais eksāmens vidusskolēniem būs 22.maijā angļu valodā, bet pēdējais - ķīmijā 18.jūnijā. Pēc šī datuma pārbaudes darbus papildtermiņos kārtos tie jaunieši, kuri objektīvu apsvērumu dēļ eksāmenus nevarēja nokārtot pamattermiņos.

Visi vidusskolēni kā obligātus kārto eksāmenus latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā, bet vienu eksāmenu kārto pēc izvēles, kas var būt gan centralizēts, gan necentralizēts valsts pārbaudes darbs.

VISC ir sagatavojis valsts pārbaudes darbu norises grafiku pārskatāmā tabulā, kas redzama VISC mājaslapā "www.visc.gov.lv", sadaļā "Eksāmeni".

2011./2012.mācību gadā centralizēto eksāmenu sertifikāti pamatizglītībā tiks izsniegti 15.jūnijā, bet centralizēto eksāmenu sertifikāti vispārējā vidējā izglītībā - 10.jūlijā.

Kā ziņots, šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu centralizētos eksāmenus kārtos vidēji par 13% mazāk skolēnu.

Ilgaža šādas izmaiņas skaidroja galvenokārt ar demogrāfisko situāciju Latvijā. Patlaban centralizētajam eksāmenam latviešu valodā pieteikts 22 741 vidusskolēns, angļu valodas eksāmenam saņemts 21 022 pieteikums, savukārt centralizēto eksāmenu matemātikā plāno kārtot 22 719 skolēnu. Pērn eksāmenu matemātikā un latviešu valodā rakstīja par 13% vairāk vidusskolēnu, savukārt angļu valodas eksāmenu - par 12% vairāk.

Centralizēto eksāmenu franču valodā kārtos 65 skolēni, vācu valodā - 378 jaunieši, bet krievu valodā - 3607 vidusskolēni.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad vispopulārākais izvēles eksāmens vidusskolēnu vidū ir centralizētais eksāmens vēsturē, ko kārtos 8803 cilvēki, kas ir par 8% mazāk nekā pērn. Savukārt eksāmenu fizikā kārtos par 28% mazāk cilvēku nekā iepriekšējā gadā - 1798, ķīmijas eksāmenu plāno rakstīt par 17% mazāk skolēnu - 863, savukārt eksāmenu bioloģijā plāno kārtot 1763 skolēnu, kas ir par 9% mazāk nekā pērn.

VISC pārstāve teica, ka populāri ir arī necentralizētie izvēles eksāmeni ģeogrāfijā un informātikā.

Vēl šogad centralizēto eksāmenu latviešu valodā kārtos 4667 devīto klašu skolēni, kuri apgūst mazākumtautību izglītības programmu.

Arī šogad valsts pārbaudes darbu norises laikā no šodienas darbosies anonīmais uzticības tālrunis 67503755.

Piezvanot uz šo tālruni, visi interesenti automātiskajā atbildētājā varēs izteikt savus komentārus par pārbaudes darbu norisi un ziņot par iespējamiem pārkāpumiem to laikā. Visu laiku darbojas arī e-pasts "eksameni@visc.gov.lv", uz kuru visi interesenti var elektroniski sūtīt savus komentārus VISC.