ASV sūtne antisemītisma uzraudzībai interesējas, kā skolās māca holokausta tēmu

Šodien ASV Valsts departamenta Īpašā sūtne antisemītisma uzraudzībai un apkarošanai Hanna Rozentāle, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministrs Robertu Ķīli, pārrunājusi jautājumus par to, kā skolās tiek mācīta holokausta tēma un veicināta iecietība sabiedrībā.

Kā aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā, iepazīšanās vizītes laikā Rozentāle interesējās, cik liela loma Latvijas izglītības programmās atvēlēta starpkultūru izglītībai un tolerances mācīšanai, kā skolās tiek akcentēta holokausta tēma.

Diskutējot par šiem jautājumiem, abas puses bija vienisprātis, ka, runājot par šīm tēmām, svarīga ir nevis moralizēšana un teorijas skaidrošana, bet katra bērna un jaunieša tieša iesaiste - ar ģimenes vēstures, konkrētu cilvēku atmiņu stāstiem, notikumiem, kas uz cilvēku iedarbojas emocionāli.

Rozentāle informēja, ka ASV šogad tiek akcentēts Ebreju glābēju gads, kad tiek identificēts un stāstīts par tiem cilvēkiem, kas Otrajā pasaules karā glāba ebrejus. Tādējādi tiek mainīta ierastā forma, kādā cilvēki uzzina par ciešanām, kara laikā piedzīvotājām iznīcināšanām.

Kā informēja IZM, Latvijā katrā mācību priekšmeta standartā ir iekļauti jautājumi, kas saistīti ar daudzkultūru aspektu, iecietību un toleranci, cieņu pret atšķirīgo, pilsonisko izglītību un vērtību izglītību. Holokausta un antisemītisma tēma un problēmas ir iekļautas vēstures mācību saturā gan pamatizglītības, gan vidējās vispārējās izglītības pakāpē.

IZM statistika liecina, ka 2011./2012.mācību gadā ebreju skolēnu skaits vispārējās izglītības iestādēs no kopējā skolēnu skaita ir 0,22%. Latvijas valsts finansējums tiek nodrošināts Šimona Dubnova vārdā nosauktajai Rīgas Ebreju vidusskolai, kā arī tiek nodrošināta dotācija pedagogu darba algas samaksai Habad Ebreju privātajai vidusskolai.

Tikšanās laikā IZM speciālisti uzsvēra, ka ministrija augstu vērtē Ebreju kopienas izpilddirektores Gitas Umanovskas un Šimona Dubnova vārdā nosauktās Rīgas Ebreju vidusskolas direktora Grigorija Biksona darbu IZM Konsultatīvajā padomē mazākumtautību izglītības jautājumos.

Umanovska un Biksons šā gada 3.janvārī saņēma izglītības un zinātnes ministra Pateicības rakstu ar aktīvu darbību un ieguldījumu Konsultatīvās padomes mazākumtautību izglītības jautājumos darbā. Ministrijas speciālisti arī informēja par Latvijas vēstures skolotāju asociācijas un Latvijas Universitātes Jūdaikas studiju centra ieguldījumu holokausta izglītībā, piemiņā un pētniecībā.

ASV Valsts departamenta Īpašā sūtne antisemītisma uzraudzībai un apkarošanai Rozentāle atzinīgi novērtēja ministrijas izstrādāto rīcības plānu sabiedrības saliedētības sekmēšanai izglītības nozarē. Rīcības plāns ir veidots, balstoties iekļaujošas, ikvienam drošas un atvērtas sabiedrības idejā, kurā valda savstarpēja uzticēšanās. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka saliedētības un jaunrades vidi rada jaunatnes darbs, neformālā un interešu izglītība, brīvprātīgais darbs un sports, kas saliedē gan sportistus, gan līdzjutējus. Sporta tēma saliedētības veicināšanā īpaši akcentēta šogad, gaidot Londonas olimpiskās spēles.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.