Ministrijai nav ziņu par pašvaldību plāniem mācību gada vidū slēgt skolas

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nav saņēmusi informāciju par pašvaldību plāniem mācību gada vidū reorganizēt vai slēgt kādu vispārizglītojošo izglītības iestādi.

Neviena pašvaldība ministrijā nav vērsusies ar lēmumu no 2010.gada janvāra - mācību gada vidus - slēgt vai reorganizēt kādu vispārizglītojošo izglītības iestādi. Par to neliecinot arī atsevišķās IZM tikšanās reizēs ar pašvaldībām, skolām un skolotājiem izskanējusī informācija.

Vienlaikus ministrijas pārstāvji uzsver, ka vēl pirms 2009./2010.mācību gada sākuma novada un pilsēta vadītājus ir aicinājuši laicīgi pieņemt lēmumus attiecībā un skolu tīkla sakārtošanu, lai skolas nebūtu jāslēdz mācību gada vidū. Pašvaldību aktivitāte skolu tīkla kārtošanā jūlijā un augustā ministrijas pārstāvjiem viesusi pārliecību, ka no skolu slēgšanas mācību gada vidū izdosies izvairīties, vai arī tas notiks tikai atsevišķos gadījumos.

Gadījumā, ja pašvaldības lūgs IZM saskaņot lēmumus par skolu slēgšanu mācību gada vidū, ministrija sola katru gadījumu vērtēt atsevišķi, pirmkārt, analizējot pašvaldības sniegtos argumentus, kāpēc skola nevar turpināt darbu šajā mācību gadā, kā arī, ņemot vērā iepriekš izvirzītos kritērijus: skolas darba kvalitāti, izglītības pieejamību, skolēnu, skolotāju un vecāku viedokli, kā arī skolas attīstības potenciālu un skolu tīkla attīstības koncepciju novadā.

Vienlaikus ministrija norāda, ka, ņemot vērā skolēnu intereses, atkārtoti aicinās pašvaldības izvērtēt visas iespējas skolēniem mācību gadu pabeigt skolā, kurā mācības uzsāktas šajā mācību gadā.

Turklāt IZM ir pārliecināta, ka, palielinot finansējuma apjomu, kas sekos skolēnam līdz vidēji 650 latiem gadā, tiks atrisināts jautājums par kvalitatīvu mācību procesa nodrošināšanu, tajā skaitā, klašu dalīšanu grupās svešvalodu apguvei, samaksu par rakstu darbu labošanu un citiem pedagogu pienākumiem.

Ministrijā arī izveidota darba grupa, kas kopā ar sociālajiem un sadarbības partneriem turpina darbu pie finansēšanas principa "nauda seko skolēnam" pilnveides, tajā skaitā izskatot iespējas arī par papildus koeficientu ieviešanu.

Jau ziņots, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) bažījas par jaunu skolu slēgšanas vilni janvārī, par ko liecina pašvaldību pārstāvju aprēķini attiecībā uz nākamā gada budžetu.

Bērnu tiesību aizstāvjiem tas radījis satraukumu, jo jau mācību gada sākumā inspekcija konstatējusi vairākas būtiskas nepilnības kārtībā, kādā reorganizēto vai slēgto skolu skolēni pāriet uz jaunajām mācību iestādēm, joprojām turpinot meklēt vairākus šajā procesā "pazudušus" bērnus.

VBTAI daļā pašvaldību ne tikai saskārusies ar ievērojamām grūtībām iegūt sarakstus ar likvidēto skolu skolēniem, lai izsekotu turpmākām gaitām, bet speciālisti arī secinājuši, ka bērni, uzsākot mācības jaunā skolā, vienaudžu vidū netiek pieņemti.

Inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa prognozē, ka tad, ja pašvaldības skolas slēgs janvārī - mācību gada vidū -, minētās problēmas vēl vairāk saasināsies. Piedevām novadu domju pārstāvji bažījas arī par iespējām nodrošināt skolēnu pārvadājumus 2010.gadā.

Šajā sakarā VBTAI nolēmusi vērsties pie IZM, aicinot nepieļaut skolu reorganizāciju vai likvidēšanu 2010.gada sākumā, kā arī mainīt noteikumus par dokumentu sagatavošanu un nodošanu saistībā ar skolēniem skolu likvidēšanas vai reorganizācijas gadījumā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.