Veidos starpaugstskolu datorizēto sistēmu akadēmiskā godīguma veicināšanai

Vakar,5. aprīlī, Latvijas Universitātē (LU) septiņas augstskolas parakstīja nodomu protokolu un vienojās par kopīgas starpaugstskolu datorizētas sistēmas veidošanu plaģiātisma izskaušanai, informē Latvijas Universitātes Preses centra pārstāvis.

Nodomu protokolu parakstīja Latvijas Universitātes rektors Mācis Auziņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte, Ekonomikas un kultūras augstskolas rektora vietas izpildītāja Gunta Veismane, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas prorektors Ilmārs Kreituss, Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību prorektors Arnis Mugurēvičs un Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns.

Nodomu protokols tapis apzinoties nepieciešamību Latvijas augstskolās veicināt akadēmisko godīgumu, studentu darbu pētniecisko kvalitāti, mazināt pētniecisko tēmu dublēšanos un veicināt jaunus, oriģinālus pētījumus, plaģiātu izplatības mazināšanu akadēmiskajā vidē. Protokols paredz vienotās starpaugstskolu datorizētās sistēmas izveidošanu plaģiātisma apkarošanai.

Latvijas Universitātes rektors profesors Mārcis Auziņš: "Jautājums par to, cik oriģināli ir gan studentu, gan pasniedzēju darbi, ir aktuāls gan Latvijā, gan pasaulē kopumā, taču negribētu teikt, ka Latvijas augstskolās plaģiātu problēma būtu ļoti nopietna. Šī problēma kļūst aizvien aktuālāka, ņemot vērā, cik daudz un dažādu tekstu elektroniskā formātā ir brīvpieejā. Esam nolēmuši paplašināt tās procedūras, ko katra augstskola līdz šim ir realizējusi individuāli, radot vienotu pieeju visiem tiem darbiem, kas tapuši konkrētās augstskolās, izveidojot plašu datu bāzi. Ceru, ka augstskolu skaits, kas mums pievienosies, palielināsies."

Augstskolas vienojas, ka vienotā datorizētā plaģiātu pārbaudes tīkla risinājumi tiks veidoti uz vienotas informatīvās sistēmas bāzes. Paredzēts, ka par tīkla tehnisko veidošanu, lietošanu un attīstīšanu u. c. būtiskiem jautājumiem augstskolas slēgs atsevišķus līgumus. Tāpat nodomu protokols ir atvērts Latvijas izglītības iestādēm, kuras ir gatavas pievienoties un pildīt nodomu protokolā noteiktās apņemšanās.