Izglītības ministrija saskaņojusi piecu skolu slēgšanu un vēl piecu reorganizāciju

Šogad līdz 26.martam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir saskaņojusi pašvaldību lēmumus par piecu izglītības iestāžu reorganizāciju, piecu slēgšanu un vienas pirmsskolas izglītības iestādes dibināšanu, informē IZM Komunikācijas nodaļā.

No jaunā mācību gada būs slēgta Bārbeles pamatskola Vecumnieku novadā, trīs Rīgas izglītības iestādes -

Rīgas 62.vidusskola, Rīgas Šampētera vidusskola un Rīgas 63.pirmsskolas izglītības iestāde, kā arī Ozolkalna pamatskola Gulbenes novadā.

No šā gada 1.augusta Iļguciema vidusskola tiks reorganizēta par Rīgas Iļģuciema pamatskolu, no 31.augusta Raiskuma pamatskola tiks reorganizēta, pievienojot to Stalbes vidusskolai, savukārt no 1.septembra tiks reorganizēta Talsu 2.pamatskola, pievienojot to Talsu sākumskolai.

IZM ir saskaņojusi Ozolnieku novada domes ieceri dibināt pirmsskolas izglītības iestādi "Pūcīte".

IZM ir lūgusi Vārkavas novadam precizēt lēmumu par Vanagu pamatskolu, jo no pašvaldības lēmuma nav bijis skaidrs, vai skola tiks slēgta vai reorganizēta.

Tāpat IZM ir lūgusi papildus informāciju Jaunpiebalgas novadam par Piebalgas pamatskolas reorganizāciju, Saldus novada domei - par Zirņu pamatskolas un Kurzemītes pamatskolas, kā arī Sātiņu pamatskolas reorganizāciju.

Novadu pieņemtie lēmumi IZM ir iesniegti šā gada februārī, līdz ar to tiek ievērots Izglītības likumā noteiktais, ka par izglītības iestādes likvidāciju vai reorganizāciju attiecīgās institūcijas un personas informējamas ne vēlāk kā sešus mēnešus iepriekš.

Kā liecina informācija IZM mājaslapā, 2009.gadā valstī tika slēgtas 57 izglītības iestādes un 84 reorganizētas. 2010.gadā slēdza desmit skolas un 26 reorganizēja, savukārt pērn tika likvidētas 12 skolas un 20 izglītības iestādes tika reorganizētas.

2011./2012.mācību gadā valstī ir 814 dienas vispārizglītojošās skolas un 25 vakara (maiņu) skolas.

Kā ziņots, Rīgas 62.vidusskola un Rīgas Šampētera vidusskola tiks likvidētas, tās pievienojot attiecīgi Rīgas 25.vidusskolai un Rīgas 53.vidusskolai, savukārt Rīgas 63.pirmsskolas izglītības iestāde tiks pievienota Rīgas Ezerkrastu vidusskolai, kas atrodas turpat netālu un jau šobrīd nodrošina pirmsskolas programmu īstenošanu.

Rīgas 62.vidusskola tiks pievienota Rīgas 25.vidusskolai. Tiks likvidēta Rīgas 62.vidusskolas administrācija, bet pedagoģiskā darbība arī turpmāk tiks nodrošināta divās ēkās - Aviācijas ielā 15 un Rušonu ielā 6. Reorganizācija ierosināta nepietiekama skolēnu skaita dēļ - skolā mācās 244 skolēni, un mazā pieprasījuma dēļ šajā mācību gadā skolā netika atvērta 1.klase un 10.klase. Izglītības programmu pēctecību nodrošinās Rīgas 25.vidusskola.

Arī Rīgas Šampētera vidusskola tiks likvidēta nepietiekama skolēnu skaita dēļ - šajā mācību gadā tajā mācās 209 skolēni, 1.klase netika atvērta, bet no 1. līdz 6.klasei bērnu skaits klasē svārstās no deviņiem līdz 19 skolēniem. Šampētera vidusskolu plānots pievienot Rīgas 53.vidusskolai, likvidējot Šampētera vidusskolas administrāciju, taču mācības 2012./2013.mācību gadā turpināsies abās ēkās - Šampētera ielā 98 un Melnsila ielā 6.

Abas skolas par likvidēšanu oficiāli tiks informētas līdz 2012.gada 30.aprīlim, un to finanšu līdzekļi, materiālās un nemateriālās vērtības tiks nodotas Rīgas 25.vidusskolai un Rīgas 53.vidusskolai. Skolu likvidāciju plānots pabeigt līdz 2012.gada 31.jūlijam.

Savukārt Rīgas 63.pirmsskolas izglītības iestāde Berģu ielā 4 atrodas ēkā, kas prasa būtiskus kapitālieguldījumus, bet, tā kā iestādē ir tikai viena grupa, kuru apmeklē 22 bērni, tad nav efektīvi ieguldīt tik apjomīgus resursus ēkas renovācijā. Jau pašlaik viena audzēkņa izmaksas iestādē veido 157 latus mēnesī, tāpēc pieņemts lēmums bērnudārzu likvidēt, pievienojot to Ezerkrastu vidusskolai.