Daudzi vēlas par padomju laikā iegūto izglītību saņemt maģistra grādu

Cilvēkiem ir liela interese par padomju laika izglītības pielīdzināšanu mūsdienu izglītības grādiem, šodien Latvijas Radio teica Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis.

Valsts bez maksas piedāvā izsniegt maģistra diplomu tiem, kuri padomju laikā ieguvuši augstāko izglītību. Tas ļautu tiem konkurēt darba tirgū un arī turpināt mācības. Lai gan izmaiņas varētu sakārot izglītības sistēmu un attīstīt mūžizglītību, tomēr tas ir novēlots: tiem, kuriem tas kādreiz bija svarīgi, jau mācījušies atkārtoti vai papildinājuši savas zināšanas, jo uz valsti nav cerējuši.

Kā ziņots, Ministru kabinets pieņēma noteikumus par "Grādu un kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtību", kas paredz, ka par iepriekš iegūtas augstākās izglītības pielīdzināšanu mūsdienu izglītības grādiem lems Akadēmiskās informācijas centrs.

Esot saņemti jau vairāki desmiti iesniegumu par izglītības pielīdzināšanu.

Melnis skaidroja, ka līdz 1991.gadam iegūtā augstākā izglītība tiks pielīdzināta maģistra grādam, no 1991.gada līdz 1995.gadam, ja augstākā izglītība iegūta četros gados, tā tiks pielīdzināta bakalaura grādam, ja piecos un vairāk gados - maģistra grādam.

IZM pārstāvis uzsvēra, ka akadēmiskā grāda pielīdzināšanu nevar nokavēt, jo tai nav noteikts termiņš, kā arī tā nav obligāta un to var darīt tad, ja ir nepieciešamība. Piemēram, lai piedalītos konkursos uz amatiem, kur pretendentiem izvirzīta prasība maģistra grāds.

Līdz likuma "Grozījumi Augstskolu likumā" spēkā stāšanās brīdim 2011.gada 1.augustā Augstskolu likums neparedzēja pielīdzināšanas mehānismu starp vispārējiem grādiem un kvalifikācijām, kas Latvijā iegūti agrāk, un pašreizējā Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām. Līdz ar to praksē radās grūtības noteikt, vai augstākā izglītība, kura iegūta laikā, kad nebija spēkā pašlaik esošā grādu un profesionālo kvalifikāciju sistēma, atbilst izglītības prasībām darbam atsevišķās profesijās, kuras regulē normatīvie akti.