Reformas dēļ Mežotnes pagasta bērniem ieilgst ceļš līdz skolai

Nepilnas divas stundas pirms mācību sākuma bērni no Mežotnes pagasta sāk ceļu uz skolu. Autobusā līdz pilsētai aizrit minūtes piecdesmit. Tad vēl apmēram stunda jāpavada skolā, līdz atskan zvans, aicinot klasē, raksta portāls "bauskasdzive.lv".

Pēc novadu izveides un skolu reorganizācijas vairākiem Mežotnes pagasta bērniem ceļš līdz mācību iestādei agrāko pārdesmit minūšu vietā kļuvis stundu ilgs. Autobusa pieturā Garozā bērni ierodas plkst. 6.45, daži no mājām nākuši divus kilometrus. Pagasta gādātais mikroautobuss piebrauc īsi pirms plkst. 7, tajā ir jau daži skolēni.

Viņi savā pieturvietā busiņā iekāpuši plkst. 6.40. Pēc nepilniem desmit kilometriem «Ford» busiņš piestāj Mežotnē, kur bērni, arī šoferis sēstas lielajā «Setrā». Vadītājs skaidro, tā ir ekonomiski izdevīgāk. Pa līkumotajiem, nelīdzenajiem zemesceļiem ar lielo autobusu brauciens būtu ilgāks, lielāks būtu degvielas patēriņš.

Tālāk skolēni mēro ceļu līdz Bauskai. Pieturās iekāpj bērni, sēdvietu visiem nepietiek, ir saspiestība. Iebraucot Bauskā, daži skolēni izkāpj pieturā pie Mēmeles tilta, šķērso Kalna ielu un gaida nākamo autobusu. Plkst. 7.30 viņi sāk trešo etapu, braucienu no Bauskas uz Codi. Pēc minūtēm 20 ir sasniegta skola, taču par mācībām domāt pāragri. Līdz zvanam jāgaida vēl minūtes 40. Līdzīgi ir arī tiem Mežotnes bērniem, kuri ierodas uz mācībām Bauskas 2. vidusskolā. Arī te izglītības iestādē līdz mācību sākumam jāgaida apmēram stunda.

Braucot pa taisno, no Garozas līdz Codes skolai ir septiņi kilometri, taču tagad pa novada ceļiem bērni vizinās 30 kilometrus.

Iepriekšējā mācību gadā Mežotnes pagasta Bērzu pamatskolā 8. klasē bija astoņi audzēkņi. Skolu reorganizējot, 9. klases skolēniem šovasar nācās meklēt sev citu mācību iestādi. Viņi izvēlējās Codes vai Bauskas skolas.

«Jaukā laikā nekas, bet kā būs, kad sāksies lielās lietavas, sniegs, putenis? Neesmu drošs, vai visi ceļi būs labi izbraucami. Ja kāds autobuss aizkavēsies, salūzīs, tad prieka nekāda nebūs. Es labprāt rītos stundiņu pagulētu, nevis sēdētu autobusā,» spriež 9. klases audzēknis Jānis Zakss.

8. klases skolnieces Elīnas mamma Sigita Holodņaka stāsta, ka meitene ir ļoti nogurusi: «Rītos viņa ceļas pirms sešiem, mājās ir vēlā pēcpusdienā. Garais brauciens ir nogurdinošs. Arī ārpusstundu nodarbības viņa pilnībā nevar apmeklēt. Esmu ievērojusi, ka no stresa, noguruma pasliktinājušās Elīnas sekmes.»

«Bauskas Dzīve» sazinājās ar pašvaldību amatperonām. Viņu atbilžu būtība ir vienkārša - citādiem maršrutu variantiem nav naudas. Jāteic gan, daļa amatpersonu, lai ērtāk un ātrāk nokļūtu darbā, izmanto dienesta transportu. Tajā pašā laikā skolasbērniem ceļš uz savu darbu jāmēro garum garš un nogurdinošs.

Svarīgākais