Ķīlis: Valsts kontroles secinājumi par valsts zinātnes politiku apstiprina pārmaiņu nepieciešamību

Valsts kontroles veiktā revīzija par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) īstenoto valsts zinātnes politiku apliecina, ka šajā jomā un arī pašās zinātniskajās institūcijās ir nepieciešamas pārmaiņas, informē ministra padomniece komunikācijas jautājumos Inita Blačforda.

Valsts kontrole secinājusi, ka IZM īstenotā valsts zinātnes politika nesekmē tās mērķa - nodrošināt zināšanu ekonomikas īstenošanu un ilgtspējīgu tās izaugsmi - sasniegšanu, jo nav veidota tā, lai zinātniskā darbība un tās sasniegumi veicinātu tautsaimniecības attīstību.

"Latvijā zinātnes potenciāls diemžēl ne vienmēr tiek īstenots. Tomēr tieši zinātne un pētniecība sasaistē ar augstāko izglītību var radīt inovācijas, kas palīdzēs Latvijai kļūt par konkurētspējīgu valsti. Tādēļ esmu ierosinājis zinātnisko institūciju starptautisko izvērtēšanu, lai saņemtu starptautisku ekspertu rekomendācijas par zinātnisko institūciju turpmāko attīstību un/vai konsolidēšanu," norādīja Ķīlis.

Plānots arī sagatavot starptautisko ekspertu novērtējumu un rekomendācijas par zinātnes un inovāciju politikas tālāko pilnveidi.

Šī gada laikā paredzēts piesaistīt starptautiskus ekspertus, kas nodrošinātu pašreizējo 133 zinātnisko institūciju starptautisku izvērtēšanu. Kvalitātes un starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai zinātnes jomā ir izšķirīga nozīme Latvijas veiksmīgai dalībai Eiropas Savienības ietvarprogrammā „Horizonts 2020”, kurā, sākot ar 2014. gadu, zinātniskiem pētījumiem septiņu gadu laikā būs pieejami 80 miljardi eiro(56 miljardi latu).

Ministrs atzīmēja, ka arī patlaban īstenotajā IZM reorganizācijā paredzēta Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta izveide, kas palīdzēs sasaistīt zinātni un pētniecību ar augstāko izglītību un inovācijām, tā sekmējot konkurētspējīgas zinātnes attīstību.

Valsts kontrole ieteikusi IZM izvērtēt iespēju izstrādāt priekšlikumus grozījumiem normatīvajā aktā, pārskatot vērtēšanas kritērija "Projekta zinātniskā kvalitāte" īpatsvaru kopējā iegūstamajā punktu skaitā, risināt jautājumu, lai Tirgus orientēto pētījumu projektu īstenošanas rezultātus izvērtē attiecīgās tautsaimniecības nozares eksperti.

Tāpat Valsts kontrole rekomendējusi pilnveidot Valsts pētījumu programmu īstenošanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu un kontroli pār to saturisko uzraudzību, kā arī veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu efektīvāku ES struktūrfondu ieviešanu zinātnes jomā nākamajā - 2014.-2020.gada plānošanas periodā.

Lai nodrošinātu Valsts kontroles revīzijas ieteikumu ieviešanu, IZM izstrādājusi ieteikumu ieviešanas plānu un laika grafiku līdz 2014.gadam.

Valsts kontrole uzskata, ka, ieviešot revīzijas rezultātā sniegtos ieteikumus, valsts zinātnes politika turpmāk tiks vērsta uz zinātnes jomā identificēto problēmu risināšanu un tautsaimniecības attīstības veicināšanu, kā arī tiks nodrošināta efektīvāka ES struktūrfondu izmantošana zinātnes jomā, un valsts budžeta finansējuma plānošana un piešķiršana zinātnei būs pamatota un uz valsts ekonomisko attīstību orientēta.

Revīzija tika veikta par laika posmu no 2007.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.septembrim, veicot pārbaudes IZM, Latvijas Zinātnes padomē, Studiju un zinātnes administrācijā, Valsts izglītības attīstības aģentūrā un aptaujājot 17 IZM padotībā esošās zinātniskās institūcijas.