Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi sacentīsies programmēšanas prasmēs

Šogad izstādes "Skola 2012"ietvaros norisināsies konkurss "Jaunais profesionālis 2012." pirmo reizi programmēšanā spēkiem mēroties arī jaunie Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares speciālisti - sešu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, kas dalību konkursā izcīnījuši, veicot atlases uzdevumu, kurā bija jāprogrammē mācību spēle sākumskolas audzēkņiem. Konkurss norisināsies no 1.marta līdz 4.martam BT1 izstāžu zālē Ķīpsala.

Programmēšanas konkursa devīze ir "Profesionālā izglītība - darba tirgum!" un tā mērķis ir popularizēt informācijas un komunikācijas nozares programmēšanas profesiju un dot iespēju konkursa dalībniekiem parādīt zināšanas, prasmes un iemaņas izvēlētajā profesijā, kā arī veicināt sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm, iepazīstināt izglītojamos ar praktiskiem uzdevumiem no savas izvēlētās specialitātes darba ikdienas un nākamajiem darba devējiem.

Konkursu organizē Valsts izglītības satura centrs (VISC) ar ESF fondu atbalstu, piesaistot atbalstītājus arī no nozares uzņēmumu vidus - "Microsoft Latvia" SIA, "Komerccentrs DATI grupa" SIA, Samsung, Also, "Open ID" SIA, "Datorzinību centrs" A/S.

Jau janvārī notikušajā konkursa atlasē tika noskaidrots, ka konkursā varēs piedalīties Daugavpils Valsts Tehnikums, Rietumzemgales profesionālās izglītības kompetences centrs "Jelgavas amatniecības vidusskola", Austrumlatgales Profesionālā vidusskola, Rīgas Valsts Tehnikums, Priekuļu un Jāņumuižas Valsts tehnikums, kā arī Rīgas Tehniskā Koledža.

"Lai gan Latvijā tiek organizēti vairāki konkursi IKT nozarē, tajā skaitā arī programmēšanā, šis konkurss atšķiras ar to, tiek organizēts līdzīgi kā starptautiskie konkursi Worldskill vai Euroskill, kur konkursa dalībnieki demonstrē savas spējas izvēlētajā profesijā vairāku dienu garumā. Skolotāji un viņu audzēkņi ir izrādījuši lielu interesi, vēlmi un azartu piedalīties, jau mēnesi notiek audzēkņu sagatavošanās process. Konkursa uzdevums ir grūts un tas prasa apgūt tēmas, kas nav iekļautas mācību programmā, līdz ar to liela nozīmē ir pedagogu kompetencei," uzsver VISC konkursa eksperte Līga Matveja-Vlasova.

Komerccentrs DATI grupa biznesa vadītājs Mārtiņš Jaunzemis uzsver, ka IT nozare izjūt darbaspēka resursu trūkumu. "Šāda profila projekti ir īpaši nozīmīgi, jo palīdz celt profesionālās izglītības prestižu jauniešu vidū, kā arī veicina vēlmi apgūt konkrētu profesiju, kā tas notiek daudzviet pasaulē. Latvijas IKT tirgū ir vērojams programmēšanas speciālistu trūkums, tādēļ esam gandarīti, ka varam atbalstīt jaunos profesionāļus un veicināt konkurētspējīgu speciālistu izaugsmi nozarē" norāda M.Jaunzemis. Konkurss norisināsies no 1.līdz 4.martam un konkursa dalībnieku uzdevums būs izveidot internetbankas risinājumu, kas sastāv no bankas klientiem pieejamā web lapas un bankas biroja darbiniekiem pieejamas banku transakciju sistēmas. Uzdevums konkursa dalībniekiem būs jāpaveic divās dienās, kopumā 10 stundu laikā, bet pēc tam jāsagatavo prezentācija par savu veikumu.

Šogad konkurss "Jaunais profesionālis 2012" notiek kopumā 16 dažādās nozarēs. Konkursa atklāšana notiks 1.martā BT1 Izstāžu zāle Ķīpsalā, un jau pirmajā konkursa dienā profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi uzsāks darbu pie saviem konkursa uzdevumiem. 4.martā ir paredzēta konkursa uzvarētāju apbalvošana.

Konkursa "Jaunais profesionālis 2012" laikā notiks arī dažādi semināri pedagogiem un konference "Profesionālās izglītības pedagogu profesionālā pilnveide, sagatavojot audzēkņus profesionālās meistarības konkursiem".

Svarīgākais