Ēnu dienai Bērnu slimnīcā saņemti 336 skolēnu pieteikumi

Noslēgusies pieteikšanās biznesa izglītības biedrības Junior Achievement - Young Enterprise organizētajai "Ēnu dienai", kura šogad norisināsies 15.februārī.

Kopumā Bērnu slimnīca šogad saņēmusi vairāk nekā 300 pieteikumus no skolēniem, kuri izteikuši vēlmi tuvāk iepazīt pacientu ārstniecības un aprūpes procesu.

Saņemto pieteikumu skaits krietni pārsniedza slimnīcas piedāvāto vietu skaitu, līdz ar to izvērtēšanas procesā kā noteicošais kritērijs bija klase, kurā skolēns mācās, kā arī motivācijas vēstulē pamatotā vēlme saistīt savu turpmāko profesionālo karjeru ar konkrēto specialitāti. Vislielākā konkurence šogad bija uz iespēju "ēnot" ārstus - uz 20 piedāvātajām vietām pieteicās vairāk nekā 200 skolēni no visas Latvijas.

Kopumā šogad "Ēnu dienas" ietvaros iespēja iepazīt slimnīcas ikdienas darbu Torņakalna un Gaiļezera novietnēs, uz vienu dienu kļūstot par "ēnu" ārstam - ķirurgam, kardiologam, pediatram, neonatologam, infektologam, optometristam, traumatologam, u.c., medicīnas māsai un rehabilitācijas speciālistiem, būs 57 skolēniem. Vairākiem skolēniem šogad būs iespēja arī iepazīt slimnīcas Medicīnas tehnoloģiju daļas, valdes priekšsēdētājas, kā arī interešu izglītības pedagoga darbu.

Daži no spilgtākajiem pieteikumiem, kuros skolēni dalās savās pārdomās par mediķu profesiju, ar ko iecerējuši saistīt savu turpmāko nākotni: "Ārsts - profesija, ko esmu apbrīnojusi un par ko esmu sapņojusi jau kopš bērna kājas. Nevaru sagaidīt to brīdi, kad sēdīšos universitātes solā, lai apgūtu ārsta profesiju, lai vēlāk pievienotos slimnīcas baltajiem gaiteņiem. Manuprāt, profesijai ir jābūt kā sūtībai, misijas apziņai, un es jūtu, ka šajā dzīvē mans mērķis ir kalpot medicīnai, jo kas gan var sniegt lielāku piepildījuma sajūtu, kā tas, ka zini, ka esi palīdzējis cilvēkiem izveseļoties vai izglābis viņu dzīvību," atzīst Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 12.klases skolniece Ketija Apsīte.

Savukārt Rīgas 6.vidusskolas 11.klases skolniece Jūlija Kurtenoka saka: "Jau kopš bērnības esmu vēlējusies kļūt par ārstu-ķirurgu, jo vēlos palīdzēt cilvēkiem, kuri saskārušies ar smagām slimībām. Uzskatu, ka ārstiem ir jāpiemīt spējai un vēlmei palīdzēt cilvēkiem, ka arī jātiecas apgūt arvien jaunas zināšanas. Vienlaikus tā ir liela atbildība, jo ārsts - tā ir vienīgā profesija, kurā nedrīkst pieļaut nevienu, kaut mazāko kļūdu. Vērojot savu tanti, kura visu dzīvi nostrādāja poliklīnikā par ģimenes ārstu, varu novērtēt cik grūta, smaga, taču neaprakstāmi brīnišķīga ir šī profesija. Sajūta, ka tu spēj palīdzēt kādam cilvēkam ir neaprakstāma!"

"Ēnu diena" ir visā pasaulē populārs karjeras izglītības pasākums, kas kopš 1996. gada skolēniem sniedz iespēju apmeklēt kādu noteiktu darba vietu (valsts iestādē, biznesa uzņēmumā, organizācijā, u.c.) un vērot profesionāļu ikdienas darbu, lai gūtu priekšstatu par izvēlēto nākotnes profesiju. Tā ir arī vērtīga iespēja uzzināt noderīgu informāciju par zināšanām un prasmēm, kuru apguvē jāpievērš lielāka uzmanība, lai veidotu veiksmīgu karjeru izvēlētajā jomā. Bērnu slimnīca šajā aktivitātē piedalīsies jau ceturto gadu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais