Darba devēji ieinteresēti līdzdarboties studiju virzienu izvērtēšanā

Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" (Nr. 2011/0012/1DP/1.1.2.2.1/11/IPIA/VIAA/001) dažādu studiju virzienu izvērtēšanas ekspertu komandu sastāvā ir dota iespēja piedalīties Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvjiem, kurus izvirza pati organizācija.

Projekta vadītājai profesorei Baibai Rivžai tiekoties ar LDDK pārstāvjiem, klātesot LDDK ģenerāldirektorei Līgai Menģelsonei un augstākās izglītības iestāžu pārstāvjiem, izskanēja darba devēju ieinteresētība turpināt līdzdarbību studiju virzienu vērtēšanā.

LDDK izglītības un nodarbinātības eksperte Anita Līce atsauksmes no darba devējiem, kuri jau ir piedalījušies vērtēšanā, prezentēja SVID analīzes veidā. Tika minētas tādas stiprās puses, kā, piemēram, labs priekšstats par augstākās izglītības programmu piedāvājumu, tāpat problēmām, un ir iespēja gūt apstiprinājumu tam, kas iepriekš "likās". No profesionālo organizāciju pārstāvju piedalīšanās vērtēšanā iegūst gan paši darba devēji, gan vērtēšanas process. Pozitīvi tika novērtēta projekta organizācija, pie vājām pusēm minot laika deficītu un lielo darba slodzi. Bet vērtēšana nevar pārvērsties par garu un ieilgušu procesu, tāpēc tajā piedalās attiecīgu studiju virzienu vērtēšanā pieredzējuši vietējie un ārzemju eksperti, kam jau tagad iznāk nedēļu, vai pat divas nedēļas plašāku studiju virzienu gadījumā, būt prom no savām bāzes darba vietām.

Studiju virzienu izvērtēšanas procesā darba devēji ir saskatījuši šādas iespējas: augstākās izglītības iestādes gūst ārēju viedokli par savu darbību; iespēja izteikt savas domas arī tiem darba devējiem, kam līdz šim bijusi mazāka sadarbība ar izglītotājiem, nostiprinās darba devēju ieinteresētība turpināt līdzdalību studiju virzienu vērtēšanā; tiek sniegts atbalsts labām un vajadzīgām studiju programmām; izglītības iestādēm ir iespēja uzlabot studiju programmas, izmantojot izvērtējuma rezultātus. Turpinot SVID analīzes formātu, pie draudiem tiek minēts tas, kā patiešām tiks izmantoti izvērtējuma rezultāti, uzsverot - pirmkārt, augstskolām pašām ir jāstrādā ar doto novērtējumu, piemēram, vai nu uzlabojot vājāku programmu, vai to slēdzot.

Ņemot vērā, ka no 2011. gada 1.augusta spēkā esošie grozījumi Augstskolu likumā paredz vienota studiju virziena akreditāciju, nevis vairs atsevišķu studiju programmu akreditāciju, gan no darba devēju, gan augstākās izglītības iestāžu pārstāvju puses tika pausts viedoklis par nepieciešamību uz šo izvērtējumu projekta ietvaros balstīt virzienu akreditāciju, neveicot atkārtotu virzienu vērtēšanu.

Kā atgādināja projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" vadītāja profesore Baiba Rivža, tām programmām, kurām akreditācija tuvākajā laikā beigsies, tā automātiski tiek pagarināta līdz 2012. gada 1.augustam. Tālāko kārtību noteiks Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādāts normatīvais regulējums.

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.