Valsts augstskolās nākamgad būs par 900 budžeta vietām mazāk

Valdības pirmdien apstiprinātais Valsts budžeta projekts 2010.gadam paredz, ka nākamajā gadā no Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijas budžeta tiks nodrošināts finansējums 18 805 studiju vietām, kas ir par 918 mazāk nekā šogad.

Šogad studijas budžeta grupā nodrošinātas 19 723 cilvēkiem.

Vienlaikus ministrija nākamgad paredzējusi to absolventu pieaugumu, kas studējuši par valsts līdzekļiem. Proti, ja šogad paredzēts sagatavot 4830 speciālistus, tad nākamajā gadā absolventu skaits pieaugs līdz 5389 speciālistiem.

Jau ziņots, ka valdības akceptētais valsts budžeta projekts paredz, ka IZM budžetā dotācijas augstskolām 2010.gadā tiks samazinātas par 10 115 374 latiem. Kopumā IZM budžetā finansējums augstākajai izglītībai nākamgad paredzēts 42 820 692 latu apmērā šī gada 53 610 613 latu vietā.

Šodien Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē notikušajā diskusijā IZM pārstāvji gan solījuši, ka turpinās cīnīties pret dramatisko finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai, panākot, ka līdzekļi netiek samazināti vispār vai arī samazinājums ir pēc iespējas mazāks, šodien pēc diskusijas stāstīja LU Studentu padomes priekšsēdētāja vietniece Ilze Stundiņa.

Kā ziņots, IZM budžetā tiek paredzēts finansējums Latvijas Universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei, Daugavpils universitātei, Liepājas universitātei, Rēzeknes augstskolai, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijai, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolai, Latvijas Jūras akadēmijai, Ventspils augstskolai, Vidzemes augstskolai, Banku augstskolai, biznesa augstskolai "Turība" un Rīgas Starptautiskajai ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolai. Finansējums paredzēts studiju procesa nodrošināšanai no valsts budžeta finansējamo studiju vietu skaitam.

Saskaņā ar valsts budžeta projektu valsts finansējuma samazinājums plānots arī augstākās izglītības iestādēm, kurām dotācijas tiek paredzētas citu ministriju budžetos. Piemēram, Zemkopības ministrijas budžetā, kurā tiek paredzēta dotācija Latvijas Lauksaimniecības universitātei, finansējums augstākajai izglītībai samazināts no 6 253 266 latiem šogad līdz 4 993 949 latiem 2010.gadā.

Veselības ministrijas budžetā augstākajai medicīniskajai izglītībai, ko īsteno Rīgas Stradiņa universitāte, nākamgad paredzēti 10 300 625 lati šī gada 11 088 707 latu vietā.

Svarīgākais