Veicinās sadarbību ar Šveices augstskolām un zinātniskajām institūcijām

Latvijā veicinās ilgtspējīgu sadarbību ar Šveices augstākās izglītības iestādēm un zinātniskajām institūcijām, piesaistot Šveices augstākās izglītības iestāžu un zinātnisko institūciju personālu, kuri pasniegs lekcijas vai dalīsies zinātniskās darbības pieredzē Latvijas augstskolās un zinātniskajās institūcijās.

Šā mērķa īstenošanai šodien, 2012.gada 17.janvārī, valdībā apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts „Latvijas un Šveices sadarbības programmas grantu shēmas “Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā” apakšprojektu iesniegumu atklāta konkursa nolikums”.

Noteikumu projekts nosaka grantu shēmas un apakšprojektu finansējumu, prasības apakšprojektu iesniegumu noformēšanai un iesniegšanai, apakšprojekta iesniedzēju un sadarbības partneru loku, apakšprojektu iesniegumu vērtēšanas procedūru un kritērijus, starpniekinstitūcijas kā grantu shēmas apsaimniekotāja kompetenci, kā arī lēmumu pieņemšanas par apakšprojektu iesniegumu apstiprināšanu vai noraidīšanu un rezultātu paziņošanas kārtību.

2011.gada 30.maijā starp Šveices Konfederācijas vēstniecību Latvijā, Finanšu ministriju un Valsts izglītības attīstības aģentūru tika parakstīts un stājās spēkā sadarbības programmas grantu shēmas „Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā” īstenošanas līgums. Atbilstoši līgumā noteiktajai pienākumu sadalei starp institūcijām, grantu shēmas starpniekinstitūcija ir valsts pārvaldes iestāde „Valsts izglītības attīstības aģentūra”, kurai, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, pēc grantu shēmas projekta līguma noslēgšanas un apakšprojektu iesniegumu konkursa nolikuma apstiprināšanas Ministru kabinetā ir jāizsludina apakšprojektu iesniegumu konkurss.

Grantu shēmas īstenošana veicinās sadarbību augstākās izglītības un zinātniskās pētniecības jomā ar Šveici, un pastarpināti – sadarbību starp Latvijas augstskolām un zinātniskajām institūcijām kā sadarbības partneriem apakšprojektu ietvaros. Tiks attīstīts un paaugstināts Latvijas augstskolu un zinātnisko institūciju potenciāls, nodrošinot pastiprinātu pieeju kvalitatīvai augstākajai izglītībai un pētniecībai. Apakšprojektu iesniegumu atklāts konkurss nodrošinās apakšprojektu iesniedzējiem vienlīdzīgas tiesības un iespējas.

Grantu shēmas īstenošanas periodā kopumā plānotas 45 pētnieku vizītes, kā rezultātā izveidotos vismaz 30 partnerības ar Latvijas augstskolām un zinātniskajām institūcijām.

Atklāta konkursa ietvaros apakšprojektiem pieejamais finansējums ir 529 411 Šveices franku jeb 312 352 lati.