Augstskolas aicina ziedot asinis

Latvijas augstskolas rīko Mīlestības Svētkus 2012, aicinot studentus un citus iedzīvotājus ziedot asinis. „Jaunieši aktīvi veido ilglaicīgus un drošus asins krājumus,” stāsta Valsts asinsdonoru centra (VADC) Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece.

Rīgā no 10. janvāra līdz 9. februārim norisināsies asins ziedošanas projekts Mīlestības Svētki 2012. „Mīlestības Svētki piesaista jauniešus ziedot asinis. Šobrīd visnepieciešamākās ir visu grupu rēzus negatīvās asinis. Nav tā, ka pietrūkst, bet varētu būt vairāk kā pašlaik,” stāsta VADC Donoru nodaļas vadītāja T. Kļaveniece.

Asins ziedošanas projektu Mīlestības Svētki 2012 organizē 7 mācību iestādes – Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Biznesa augstskola Turība (BAT), Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola (RISEBA), Baltijas Starptautiskā akadēmija (BSA), Transporta un sakaru institūts (TSI) un RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledža.

12. janvārī un 6. februārī asinis varēs nodot Valsts asinsdonoru centrā, Sēlpils ielā, šo izbraukumu rīko RSU. 17. janvārī RISEBA Meža ielā 3. 24. janvārī BAT, Graudu ielā 68, 26. janvārī BSA, Lomonosova ielā 4, 31. janvārī RTU rīko izbraukumu I/C Olimpia telpās. 2. februārī RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē, kā arī 7. februārī RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžā, informē Mīlestības Svētki 2012 sabiedrisko attiecību vadītāja Eva Skujiņa.

Šogad Mīlestības Svētki 2012 īstenos labdarības ziedojumu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai. „Mēs ziedosim pulsa oksimetru, kas kontrolē skābekļa daudzumu asinīs. Šis aparāts nosaka vai cilvēkam nepieciešams papildus skābeklis,” informē E. Skujiņa.

VADC Donoru nodaļas vadītāja T. Kļaveniece aicina donorus iepriekšējā dienā neēst treknus un žāvētus ēdienus un nelietot alkoholu. Piekodinot, ka galvenais ir labi atpūsties un neierasties nodot asinis pēc smaga fiziska vai emocionāla darba. Ieteicams izdzert šķidrumu ne mazāk kā 2 litrus. Arī no rīta, kad paredzēts nodot asinis vajadzētu paēst vieglas brokastis, piemēram, liesu sieru vai biezpienu, kā arī izdzert pus litru šķidruma.

Projekts Mīlestības Svētki pirmoreiz tika organizēts 2006. gadā, kad tajā piedalījās 139 donori, taču jau 2011. gadā par donoriem kļuva 993 jaunieši, kas kopā saziedoja 447 litru asiņu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.