Šoruden sarucis audzēkņu skaits privātskolās

Samazinoties vecāku maksātspējai, šoruden sarucis audzēkņu skaits privātskolās, aptaujājot skolu direktorus.

Piemēram, Humanitārajā privātģimnāzijā šoruden skolēnu kļuvis par trešdaļu mazāk. Privātajā vidusskolā "Patnis" - par 12%-15% mazāk, bet privātajā pamatskolā "Gaismas tilts'97" - par aptuveni 10-15 audzēkņiem mazāk.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) dati liecina, ka pagājušajā mācību gadā privātajās izglītības iestādēs kopā mācījās 2487 skolēni, taču šogad mācības sākuši kopumā 2227 audzēkņi, no kuriem 1687 mācījušies pamatizglītības, bet 540 - vidējās izglītības līmenī.

Jau ziņots, ka IZM ir pieļāvusi, ka, ņemot vērā demogrāfisko situāciju un skolēnu kopskaita samazināšanos, privāto izglītības iestāžu skaits varētu samazināties, tomēr par to īpašas bažas nav paudusi, norādot, ka valstī izglītība pieejama arī pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs.

Valdībā apstiprinātajā nākamā gada budžeta projektā sarukusi dotācija pedagogu darba samaksai privātskolās, kuras īsteno akreditētas pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmas valsts valodā. Šī gada 1 449 213 latu vietā šim mērķim novirzīti 935 446 lati.

Kā skaidro Humanitārās privātģimnāzijas direktore un Latvijas Privātskolu asociācijas priekšsēdētāja Ināra Kalniņa, šāds finansējuma samazinājums saistāms ar izglītības finansēšanas principa "nauda seko skolēnam" attiecināšanu arī uz privātskolām.

Viņa gan nenoliedz, ka finansējuma samazinājums ir dramatisks un pielicis punktu daudzām skolu direktoru cerībām, jo jaunajā finansēšanas modelī finansējums tiek piešķirts, vadoties pēc bērnu skaita skolā. "Tomēr šāda summa tiek rēķināta visām skolām vienāda un tādēļ nevaram prasīt vairāk," norāda Kalniņa, piebilstot, ka, manot atšķirīgu attieksmi pret bērniem, kas mācās privātskolās, ir gatavi celt pretenzijas.

"Protams, varam kreņķēties, ka Latvijas iedzīvotāji var kļūt ne tik pārtikuši, lai varētu atļauties privātskolu, bet tā ir globāla problēma," norāda direktore, piebilstot, ka šo gadu laikā neviena privātskola tā arī par miljonāri nav kļuvusi.