69 procenti studējošo atzīst - studiju darbi, ko tie raksta augstskolā nenoder darba tirgū

Latvijas Darba devēju konfederācija (turpmāk - LDDK), Rīgas dome un biedrība "Jauniešu Konsultācijas" šī gada rudenī veica apjomīgu aptauju 700 studentu un absolventu vidū, kuri pārstāvēja 55 augstākās mācību iestādes, par studiju darbu sasaisti ar darba tirgus vajadzībām.

LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone: "Esam apzinājuši problēmu par kuru vēlamies informēt atbildīgās puses un piedāvāt risinājumus, lai šo situāciju vērstu par labu. Students investē savu laika un finanšu resursu, tā par arī valsts piedalās šajā kopējā investīcijā, lai sabiedrība iegūtu kvalitatīvi izglītotu Latvijas iedzīvotāju. Zinātniskiem, lietišķiem pētījumiem, studiju, kvalifikācijas un citiem darbiem ir jābūt tādiem, kas ne tikai parāda studenta zināšanas, bet, lai arī tiek vērtēta tā praktiskā lietderība."

Biedrības "Jauniešu konsultācijas" vadītājs Jānis Logins: "Jau ilgstoši darbojoties izglītības un nodarbinātība sektorā esam pamanījuši problēmu - augstskolās studiju darbi tiek maz sasaistīti ar reālā darba tirgus vajadzībām un par to ir neapmierināti kā jaunieši, tā arī potenciālie darba devēji.

Ieskats pētījuma secinājumos:

• 84% jauniešu atzīst, ka izsglītības iestādes nav palīdzējušas studiju darba izstrādē nodrošināt saikni ar darba tirgu un reāliem uzņēmumiem!

• Tikpat liels jauniešu skaits apgalvo, ka tas ir tas ko viņi sagaida no mācību iestādes!

• Mācību iestādei ir jānodrošina jauniešu ātrāka integrācija darba tirgū, savādāk mēs izglītojam nākamos bezdarbniekus, kuri būs par slogu Latvijas ekanomikai!

• Absolūtais vairākums aptaujāto apstiprināja, ka studiju darbu rakstīšana ir bijusi nozīmīgs avots jaunām teorētiskām zināšanām (83%).

• Salīdzinoši mazāk studējošo piekrituši, ka, rakstot studiju darbus, ieguvuši arī praktiskās zināšanas (62%), karjeras izaugsmē (39%), jaunu kontaktu iegūšanā (37%) vai esošajā darba vietā (28%).

*atbilde uz jautājumu cik lielā mērā studiju darbi, ko esi rakstījis augstskolā, Tev ir noderējuši Tavā esošajā darba vietā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais