Par klimatu izglītotas jau pirmās Ekoskolas

Šonedēļ noslēdzās Ekoskolu klimata kampaņas pirmā nedēļa, kuras laikā izstāde pabija Rīgas Ziepniekkalna sākumskolā un Rīgas 33. vidusskolā, palīdzot skolēniem un skolotājiem spēļu un diskusiju veidā dalīties pieredzē un zināšanās par klimata pārmaiņām.

Ekoskolu klimata kampaņa radīta ar mērķi vērst skolēnu un skolotāju uzmanību, kā labāk novērtēt savu ietekmi uz klimata pārmaiņām un attiecīgi rīkoties, lai to mazinātu. Kopumā kampaņai izvēlētas 30 Ekoskolas visā Latvijā un arī turpmāk izstāde piedāvās gan prezentāciju un izglītojošus materiālus par klimatu, gan iesaistīs dalībniekus diskusijās. Skolotājiem ir paredzēti atsevišķi semināri, savukārt bērni varēs darboties interaktīvās spēlēs - mērīt un meklēt "enerģijas vampīrus" skolā un prognozēt klimata izmaiņu sekas pasaulē. Tāpat paredzēta arī atjaunojamās enerģijas rīku modeļu izstāde. Izstādē ikviens varēs noskaidrot, kā padarīt savu ikdienu "zaļāku" ar dažādiem praktiskiem piemēriem un padomiem. Par to gādās uzņēmuma Ekoprieks dibinātājs un īpašnieks Mārtiņš Knite.

Kampaņas laikā jaunieši dalījās savās sajūtās par klimatu un savu lomu tajā. Aleksejs no Rīgas 33. vidusskolas 12. klases pastāstīja, ka, paraugoties apkārt, viņam žēl dabas. "Ja redzu, ka man apkārt notiek dīvainas lietas - pastiprināti plūdi, gaisa temperatūras svārstības, es baidos, ka var notikt arī kas ļaunāks", tā savas bažas pamato Aleksejs. Viņa vienaudzis Akims uzskata, ka pat neliela daļa cilvēku var piedalīties vides pasargāšanā:"Man patīk ideja, ka katrs no mums var kaut ko darīt klimata labā".

Pēc izstādes katra skola turpmāk varēs izmantot CO2 jeb klimata kalkulatoru, ievadot informāciju par ūdens, enerģijas, pārtikas patēriņiem, saražoto atkritumu daudzumu un transporta lietošanas paradumiem skolā, kas palīdzēs novērtēt skolu ietekmi uz klimatu šajās jomās un meklēt risinājumus tā samazināšanai. Darbs ar klimata kalkulatoru ir integrējams mācību vielā, veicinot skolēnu izpratni par klimata pārmaiņām. Klimata kalkulatora izmantošana ir būtiska skolu vides pārskatu un klimata rīcības plānu veidošanā. CO2 kalkulators tika izveidots ar Sorosa fonds Latvija finansiālu atbalstu. Pateicoties KPFI atbalstītajam projektam "Ekoskolu klimata kampaņa", tiek turpināts darbs pie CO2 kalkulatora pilnveidošanas, kas sevī iekļauj detalizētu iegūto rezultātu atspoguļojumu, kā arī iespēju izvērtēt dažādas konversijas iespējas un skolai nospraust savus mērķus CO2 emisiju samazināšanā.

Ekoskolu klimata kampaņas pasākumus rīko un koordinē Vides izglītības fonds, starptautiskas sabiedriskās organizācijas FEE (Foundation for environmental education) pārstāvis Latvijā, kuras darbības mērķis ir veicināt ilgtspējīgu attīstību ar vides izglītības palīdzību. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē, kurš Latvijā darbojas jau astoņus gadus. Kopumā Latvijā Ekoskolu statusu šobrīd ieguvušas 120 izglītības iestādes.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais