Studenti un pasniedzēji dosies pastaigā -akcijā pret līdzekļu samazinājumu kultūrai un izglītībai

Sākoties diskusijām par nākamā gada valsts budžetu, studenti piektdien, 4.novembrī pl. 13:00 Mākslas augstskolu asociācija izsludina akciju „Kultūras pastaigu nr. 5 - Pūtiet paši! Spēlējiet teātri paši! Gleznojiet paši!”, aicinot kultūras un izglītības nozares labvēļus iestāties pret finansējuma samazinājumu nozarēm.

Latvijas Mākslas akadēmijā sarunai ar studentiem un pasniedzējiem pirms pastaigas aicināts Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA), kā arī izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis (ZRP).

Pēc sarunas pl. 13:30 pastaigas atbalstītāji dosies pie Raiņa pieminekļa. Pēc tam pastaiga tiks organizēta līdz Brīvības piemineklim un Ministru kabinetam, kur pl. 14:00 noritēs Ministru kabineta sēde, darba kārtībā iekļaujot diskusiju par 2012.gada valsts budžeta konsolidācijas plānu.

Studentu rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka plānotās finansējuma izmaiņas paredz budžeta vietu skaita samazinājumu par tūkstoti 2012.gadā un vēl par tūkstoš vietām – 2013.gadā.

Naudas izteiksmē tas nozīmējot aptuveni 78 000 latu finansējuma samazinājumu Kultūras ministrijas pakļautībā esošajām augstākās izglītības iestādēm un virs 100 000 latu – Izglītības un zinātnes ministrijas pārvaldībā esošajām augstākās izglītības iestādēm.

"Studenti norāda uz pretrunām valdības lēmumos un nepieļaut kārtējo finansējuma samazināšanu nozarei, kas ir prioritāra valsts ilgtspējīgai attīstībai," uzsvēris Ratnieks.

„Samazinot iztikas līdzekļus nozarēm, kas mērdētas badā ilgi un nepamatoti, valstsvīriem neatliks nekas cits, kā turpmāk mākslu un kultūru radīt pašiem,” ar šādu nostāju 2.novembrī pēc tikšanās Kultūras ministrijā mākslas augstskolu rektori Aleksejs Naumovs (LMA), Artis Sīmanis (JVLMA) un Jānis Siliņš (LKA), kā arī Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks un Mākslas augstskolu asociācijas studentu pārstāvji vienojās par mobilizēšanos pret centieniem apdraudēt kultūras vērtību un kultūrizglītības pastāvēšanu Latvijā.