Latvijas tehniskās zinātnes piedāvā koncentrēt Ķīpsalā

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadība aicina pārstrukturēt augstākās izglītības iestādes Latvijā pa zinātņu virzieniem, tehniskās zinātnes vienkopus koncentrējot RTU daļēji uzbūvētajā teritoriālajā kompleksā Ķīpsalā.

Lai arī scenāriju, kas paredz augstskolu pārstrukturēšanu pa zinātņu virzieniem, darba grupa, kas izstrādā priekšlikumus reformām augstākajā izglītībā un zinātnē, pagaidām nav iekļāvusi savos priekšlikumos, tas ir guvis atbalstu uzņēmēju un akadēmiķu vidē.

Arī universitāte, rosinot darba grupas pārstāvju diskusiju par šāda reformu scenārija iekļaušanu iepriekš minētā dokumenta projektā, šādu priekšlikumu darba grupai nosūtījusi jau pirms publiskās dokumenta projekta apspriešanas.

Kā norāda universitātes vadība, RTU pašlaik ir vienīgā universitāte Latvijā, kuras valdījumā jau šobrīd ir teritoriāls komplekss Ķīpsalā, kur izvietotas fakultātes, zinātniskie institūti, zinātniskā bibliotēka, studentu viesnīcas un plaša sporta un atpūtas infrastruktūra.

Līdz ar to sarunas tikai par Latvijas Universitātes plāniem izveidot studentu pilsētiņu Torņakalnā RTU vadībai liekas nekorektas, jo universitātes pārstāvji saskata lielāku lietderību vienotu studiju un zinātnes kompleksu attīstīšanā, atsevišķi koncentrējot tehnoloģisko, humanitāro un mākslas zinātņu virzienus, sevišķi ņemot vērā faktu, ka RTU šāds komplekss jau ir daļēji izveidots.

Ņemot vērā to, ka līdz šim RTU piedāvājums veidot vienotu tehnoloģisko studiju programmu un zinātnes pētniecības centru nav guvis darba grupas atbalstu, universitāte iesniegusi izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) informatīvo ziņojumu par plānoto RTU teritoriāli - telpisko optimizāciju Ķīpsalā, lai virzītu šo jautājumu izskatīšanai Ministru kabinetā.

"Ņemot vērā darba grupas dokumenta projektā minēto mērķi sasniegt augstāku inovāciju indeksu Latvijā, kā arī pieaugošo reflektantu pieprasījumu pēc inženiertehniskajām studiju programmām Latvijā, iespējams, šis ir īstais brīdis koncentrēt valsts atbalstu tieši tehnoloģiskajiem studiju virzieniem," uzskata RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts.

RTU zinātņu prorektors akadēmiķis Leonīds Ribickis aicinājis darba grupu un plašāku sabiedrību pievērst uzmanību neproporcionālajam sociālo virzienu un tehnoloģisko virzienu augstākās izglītības iestāžu skaitam Latvijā. Pret kopējo augstākās izglītības iestāžu skaitu tehnoloģiskie virzieni Latvijā ir pārstāvēti 15% augstskolu, salīdzinājumam - Lietuvā tehnoloģisko universitāšu proporcija ir 30%, Igaunijā - 40%, Zviedrijā - 38%, Šveicē - 55%, Somijā - 63%.

Svarīgākais