Cēsu pašvaldība pārņems profesionālo vidusskolu

Ar 1.novembri plānots reorganizēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) padotībā esošo Cēsu Profesionālo vidusskolu, nododot to Cēsu novada pašvaldībai. Pārņemot valsts profesionālo izglītības iestādi, pašvaldība varēs kompleksi risināt izglītības jautājumus Cēsu novadā un plānot atbilstošu izglītības iestāžu tīklu.Šāds projekts šodien apstiprināts valdības sēdē.

Cēsu Profesionālā vidusskola ir valsts dibināta profesionālās izglītības iestāde, kurā šobrīd mācās 328 audzēkņi un tiek īstenotas trīs profesionālās vidējās izglītības programmas - Būvdarbi, Kokizstrādājumu izgatavošana un Enerģētika un elektrotehnika.

Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) aktivitātes „Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai” ietvaros Cēsu Profesionālajā vidusskolā paredzēts veikt renovāciju profesionālās vidusskolas mācību ēkās, taču 2011.gada 1.janvārī projekta īstenošana netika uzsākta. Veicot ēku tehnisko apsekošanu, speciālisti secināja, ka būves neatbilst mūsdienu būvnormatīviem un to tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs, tāpēc IZM neatbalstīja esošo ēku renovēšanu un uzsāka meklēt citu valsts nekustamo īpašumu Cēsīs.

Iespējamo risinājumu ir piedāvājusi Cēsu novada pašvaldība, kura izvērtējusi tās īpašumā esošos nekustamos īpašumus un atradusi labākā tehniskā stāvoklī esošas ēkas, kuras ir piemērotākas mācību procesa īstenošanai. Ņemot vērā, ka ERAF finansējumu var ieguldīt tikai izglītības iestādes dibinātāja īpašumā, pašvaldība piedāvāja iespēju pārņemt profesionālo vidusskolu un ERAF finansējumu ieguldīt pašvaldības īpašuma renovēšanā. 2011.gada 15.septembra pašvaldības sēdē tika pieņemts lēmumu par profesionālās vidusskolas pārņemšanu, nodrošinot turpmāku profesionālās izglītības programmu īstenošanu un pārņemot visas tās funkcijas, tiesības, saistības, prasības, bilancē esošo mantu, lietvedību un arhīvu.

IZM atbalsta pašvaldības vēlmi pārņemt Cēsu Profesionālo vidusskolu, lai kompleksi risinātu izglītības jautājumus Cēsu novadā un steidzami uzsāktu ERAF projekta īstenošanu. Pārņemot valsts profesionālo izglītības iestādi, pašvaldība plāno veidot kompleksu, kurā atradīsies profesionālā vidusskola, Rīgas Tehniskās universitātes filiāle un Vidzemes inovāciju un uzņēmējdarbības centrs, kas nodrošinās darba tirgum nepieciešamo speciālistu sagatavošanu.

Svarīgākais