Lai izlemtu par ģimenes pieaugumu, viena vecāka mēnešalgai jābūt vismaz 640 latu

Lai pieņemtu lēmumu par ģimenes pieaugumu, viena vecāka ikmēneša ienākumiem uz vienu bērnu jābūt vismaz 640 latu mēnesī, liecina privāto bērnudārzu tīkla SIA "BeBe.lv" rīkotās interneta aptaujas Rīgas reģionā dati.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību demogrāfijas situācijai un uzzinātu esošo un topošo vecāku viedokli par iespējām veidot ģimeni, privāto bērnudārzu tīkls SIA "BeBe.lv" interneta sociālajos tīklos rīkoja ģimeņu aptauju ar mērķi noskaidrot, kas tās motivētu domāt par ģimenes pieaugumu un kas, viņuprāt, ir galvenie cēloņi mazajiem dzimstības rādītajiem valstī. Aptaujā piedalījās vairāki simti Rīgas un Rīgas reģiona ģimenes. Aptaujas dati atklāj, ka galvenie cēloņi mazajai dzimstībai ir nepietiekošais finansiālais nodrošinājums - zemās algas un nelielas bērnu pabalsts, uz ko norādīja attiecīgi 35,9% un 28,2% aptaujāto. Savukārt, 10,3% respondentu uzskata, ka nelielais jaundzimušo skaits ir skaidrojams ar vecāku karjerismu un pārlieku lielo aizņemtību darbā, bet 7,7% to saista ar vecāku nevēlēšanos veidot ģimeni kā tādu. Pētījums parāda, ka vidējai viena vecāka mēnešalgai uz vienu bērnu ģimenē un bērna kopšanas pabalstam ir jābūt apmēram trīs reizes lielākam nekā ir pašreizējā valstī noteiktā minimālā mēneša bruto alga (LVL 200,00) - proti, lai izlemtu par ģimenes pieaugumu - viena vecāka mēnešalgai jābūt vismaz 640 latu uz vienu bērnu, taču bērna kopšanas pabalstam - 587 latu apmērā. Kā sliktu - demogrāfijas kopējo situāciju valstī vērtē 94,8% aptaujāto, un 46,1% respondentu ir gatavi apsvērt iespēju emigrēt, ja ikmēneša ienākumi kritīsies. Tanī pat laikā, lielākā daļa aptaujāto, kuru apgādībā ir vismaz viens bērns, uzskata, ka spēj nodrošināt savas atvases ar visu nepieciešamo - 28,2% atbildot apstiprinoši, 59,0 atbildēja ar "drīzāk jā", un tikai 12,8% vecāku atzina, ka visdrīzāk nespēj pilnībā apgādāt savus bērnus. 30,8% aptaujāto pauž, ka tieši lielāka skaidrība par nākotni valstiskā līmenī ļautu veicināt dzimstības pieaugumu valstī, un tikai nedaudz mazāk - 28,2% - kā motivējošu argumentu min bērnu kopšanas pabalsta pieaugumu. "Finansiālais aspekts ģimenes veidošanai un kopējai dzimstības rādītāju uzlabošanai valstī ir būtisks - par to īpašu pārsteigumu nav un pašreizējā ekonomiskā situācija ir tāda kāda ir. Taču aptaujas dati norāda vēl uz divām tendencēm, ko valsts galvām vajadzētu ņemt vērā - proti, teju puse aptaujāto ir ar mieru izskatīt jautājumu par prombraukšanu, ja situācija pasliktināsies, un tas jau ir nopietns signāls visai valstij. Tajā pašā laikā, aptaujātie arī pasaka priekšā simts gudrajiem, ka būtiskāk par finansiālo atbalstu viņiem ir skaidrs valsts attīstības redzējums, kas pašlaik politiķiem aprobežojas tikai ar finanšu ailīšu pārbīdīšanu starptautiskā aizdevuma atmaksas risināšanai", secina Juris Stikāns, SIA "BeBe.lv" direktors.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais