Jauniešiem visvairāk rūp darba iespējas un viņu nākotne Latvijā

Lai veicinātu jauniešu un politiķu sadarbību un lēmumu pieņēmēju izpratni par jauniešiem aktuālām tēmām, 28. septembrī notika diskusija starp jauniešiem un politiķiem „Jauniešu kafija ar politiķiem II”. Tajā tika turpinātas 2011. gada maijā Eiropas Jaunatnes nedēļas laikā notikušās diskusijas „Kafija ar politiķiem” sarunas un tika ierosinātas jaunas tēmas.

Kopumā diskusijai tika izvirzītas 12 tēmas, no kurām vairākums atspoguļo jauniešu rūpes par izglītības jautājumiem. Jaunieši neformālajā diskusijā par būtiskākajām problēmām izvirzīja jauniešu darba iespējas, viņu nākotni Latvijā, nevis ārzemēs, Latvijas demogrāfisko situāciju, kā arī nepieciešamību vidusskolas izglītības sistēmu pielāgot nākotnes vajadzībām.

Pasākumā piedalījās 160 dalībnieki. Neformālā gaisotnē ar viedokļiem un idejām mainījās pārstāvji no Saeimas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, dažādu jauniešu organizāciju pārstāvji, kā arī individuāli interesenti – jaunieši un pašvaldību pārstāvji - no Rīgas, Ķemeriem, Olaines, Ogres, Mārupes, Ķekavas, Bauskas, Jelgavas, Aizkraukles, Kandavas, Varakļāniem, Saldus, Limbažiem, Siguldas, Gulbenes, Valkas, Salacgrīvas un citām Latvijas vietām.

Papildus iepriekš minētajiem problēmjautājumiem jaunieši kopā ar politiķiem risinājumus meklēja šādām tēmām: Atdodiet neformālo izglītību! Interešu izglītības augstās izmaksas. Vidusskola kā obligāta izglītība. Sporta nākotne Latvijā. Jaunatnes organizāciju stiprināšana. Jaunietis politikā – jā vai nē? Vecuma ierobežojums darbavietās/pensijas/pensionēšanās vecums. Jauniešu ar īpašām vajadzībām iesaistīšana kultūras dzīvē. Jauna mūzikas estrāde Ķekavā.

Pēc grupu darbiem vārds tika dots arī lēmumu pieņēmējiem. Ingmārs Čaklais atzina, ka politiķiem vairāk vajadzētu klausīties, nevis runāt, piebilstot, ka viņš ir pateicīgs par to, ko diskusijā dzirdējis no jauniešiem. Savukārt Sergejs Dolgopolovs sacīja, ka viņam esot patikusi diskusijas atmosfēra. S. Dolgopolovs jauniešus mudināja domāt, ko vispirms viņi paši var izdarīt jautājuma risināšanā un tikai tad meklēt atbalstītājus. Ingrīda Circene aicināja jauniešus izvēlēties sev skaidru mērķi dzīvē un būt labākajiem savā jomā: „Jūs varat mainīt šo pasauli katrs atsevišķi un visi kopā.”

Nākamais - „Jauniešu kafija ar politiķiem III” raunds tiks rīkots, lai nāktu klajā ar jau konkrētiem risinājumiem šo pirmo divu diskusiju („Kafija ar politiķiem I” un „Jauniešu kafija ar politiķiem II”) ietvaros izvirzītajiem problēmjautājumiem. Kā parādīja 28. septembra pasākums, abu jau notikušo diskusiju tēmas sasaucās, nāca klāt arī jaunas idejas, līdz ar to „Jauniešu kafija ar politiķiem III” raundā varēs šos jauniešiem aktuālos jautājumus apskatīt padziļināti un rast tiem risinājumus.

„Nākamā diskusija - „Jauniešu kafija ar politiķiem III” būs arī kā atskaites punkts, kas parādīs, cik tālu jauniešu izvirzītie jautājumi ir atrisināti. Tā kā lēmumu pieņēmēji diskusijā bija atvērti jauniešus atbalstīt, aicinām jauniešus atkārtoti vērsties pie politiķiem ar saviem priekšlikumiem un pašiem sekot līdzi, kā lietas tiek virzītas. Protams, jauniešu uzdevums nav vienmēr lietas izmainīt valsts vai Eiropas līmenī – var sākt ar sevi, savu skolu vai savas pilsētas dzīves uzlabošanu. Lai kaut ko mainītu, jāsāk arī pašiem darīt!” atzina Daina Sproģe, valsts aģentūras „Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra” direktore.