Zinātnieku nakts notiks Rēzeknes Augstskolā

Piektdien, 23. septembrī, no plkst. 18.00 līdz 23.00 Rēzeknes Augstskolā (Atbrīvošanas alejā 115, Informācijas tehnoloģiju centrā) notiks ikgadējs pasākums – Zinātnieku nakts.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar ķīmiju, dodot ieskatu tās daudzveidīgajā pielietojamībā, radītajām problēmām un iespējām. Tādējādi 23.septembrī vienlaikus sešās Latvijas pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Salaspilī un arī Valmierā varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem un izbaudīt daudz un dažādas aktivitātes.

Rēzeknes Augstskola apmeklētājiem sniegs plašu programmu, kurā ikviena vecumposma pārstāvis varēs atrast sev atbilstošu aktivitāti.

Apmeklējot Zinātnieku nakti Rēzeknes Augstskolā, varēs līdzdarboties eksperimentos, pētīt ūdens kvalitāti, vērot ķīmisko strāvas avotu darbību, uzzināt maģisko naudas formulu. Būs iespēja piedalīties degustācijā un noziedznieka ķeršanā, izbaudīt nakts orientēšanos, ieraudzīt uguns brīnumainās pārvērtības, kā arī apjaust, cik liela nozīme ķīmijai ir ikviena cilvēka dzīvē.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Pasākums Latvijā noritēs jau sesto gadu pēc kārtas. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to 32 Eiropas valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra nogalē organizē dažādus pasākumus vairāk kā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Latvijā

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - “BMW 320”, kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli “Seat Alhambra”, kuru vadīja vīrietis.