Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Skolotāji atliek streiku

© Jānis Saliņš, f64

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība pēc tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem nolēmusi atlikt streika pieteikšanu par vienu nedēļu.

„Mēs dosim IZM vēl vienu iespēju un tiksimies vēlreiz 26. oktobrī. 27. oktobrī IZM jāiesniedz budžets Ministru kabinetā – tad mums būs konkrēti dokumenti un projekti, pēc kuriem spriedīsim, kā rīkoties tālāk,” norāda arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.

Šodien abu pušu izlīguma komisijas sēde ievilkās vairāk nekā trīs stundu garumā, taču kompromisu izdevies panākt tikai dažos jautājumos. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe norāda, ka šogad veikto pasākumu rezultātā nākamgad naudas summa, kas sekos skolēnam uz novadu, palielināsies par aptuveni 30%. Par šo summu skolotājiem tiks apmaksāti papildus veicamie pienākumi, par kuriem no 1. septembra maksāts netiek – mājas darbu labošana, gatavošanās stundām, audzināšana u.c. Arodbiedrība savukārt vēlas, lai par šiem līdzekļiem tiktu palielināta skolotāju pamatalga par slodzi. Vienlaikus ministrija radusi iespēju nodrošināt piemaksas par darba stāžu – pedagogi, kuri skolā strādā vairāk nekā 10 gadu, pie 250 latu pamatalgas saņems piecu latu piemaksu.

Tomēr arodbiedrība izvirzījusi vēl vienu būtisku prasību, kas varētu kļūt par klupšanas akmeni izlīgšanas sarunās – nepieļaut augstākās izglītības un zinātnes finansējuma samazināšanu. T. Koķe žurnālistiem atzina, ka nākamgad tā samazināšana par 30%, visticamāk, būšot neizbēgama.

Par streika pieteikšanu LIZDA sola lemt 30. oktobrī. Visticamāk, streiks varētu notikt novembra vidū. Arodbiedrība ik dienas no dalīborganizācijām saņemot aicinājumus streikot, atbalstu un vēlmi pievienoties protestam neoficiāli paudušas arī citu ministriju pakļautībā esošās izglītības iestādes.