Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vecāki atbalsta svešvalodas ieviešanu pirmajā klasē

Līdz 2013./2014. mācību gadam, tāpat kā līdz šim, pirmo svešvalodu kā obligāto mācību priekšmetu mācīs no trešās līdz devītajai klasei, taču pēc diviem gadiem bērni to sāks apgūt jau 1. klasē. Šādu lēmumu 23. augustā, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājuma, pieņēma valdība.

Pērnā gada oktobrī pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas paredzēja uzsākt svešvalodas apguvi no 1. klases jau šā gada rudenī, taču, ņemot vērā ierobežotās finanšu iespējas vispārējās izglītības sistēmā, lemts inovāciju neuzsākt, atliekot to par diviem gadiem.

Vecāku viedokļi šajā jautājumā ir diezgan viennozīmīgi – svešvalodas mācīšanu pirmajā klasē viņi vērtē kā pozitīvas pārmaiņas. Sešgadīgā Ronalda mamma Zinta Ķireja uzskata, ka jau bērnudārzā caur rotaļām bērniem vajadzētu mācīt svešvalodu. Ja būtu iespēja izvēlēties pirmajā klasē apgūstamo valodu, Zinta izvēlētos angļu. Ilzes Lismanes dēls Marks skolas gaitas uzsāks pēc diviem gadiem, un arī viņa svešvalodas ieviešanā problēmas nesaskata. «Ir bērni, kuriem jau pirmsskolas vecumā svešvaloda nesagādā grūtības. Viņi skatās multfilmas un saprot angļu valodu labāk par vecākiem.»

Māmiņas Lailas Ābeles dēlam pašlaik ir tikai trīs gadi, bet arī viņa, atceroties savu skolas gadu pieredzi, spriež, ka mazāk problēmu būtu bijis, ja svešvaloda būtu mācīta jau pirmajā klasē. Jaunā māmiņa ir izlēmusi, ka savu dēlu jau pirms skolas sūtīs bērnudārzā, kur tiek mācītā angļu vai franču valoda.

Savukārt Ričarda mamma Diāna Ozoliņa iepriekšējiem viedokļiem nepiekrīt un uzskata, ka šādas izmaiņas valsts izglītības sistēmā nav nepieciešamas. «1. klasē bērni vēl latviešu valodu īsti neprot, vēl jāmācās lasīt un rakstīt. Vajadzīgs laiks, lai pierastu pie skolas, un nevajag vēl ar svešvalodām apgrūtināt,» domā Diāna.

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur pašlaik pirmā svešvaloda kā obligāts mācību priekšmets tiek mācīta tikai no trešās klases. Igaunijā un Lietuvā svešvalodu skolās apgūst ātrāk – jau no otrās klases. Tomēr arī daudzās Latvijas pašvaldībās līdz šim meklētas un atrastas iespējas svešvalodu mācīties pirmajās klasēs un pirmsskolas izglītības iestādēs. 2010./2011. mācību gadā bērni no pirmās klases svešvalodu apguva 62 Latvijas skolās. Visizplatītākā bija angļu valoda – to bērni mācījās 57 skolās, divās – franču, bet trijās – vācu valodu.