Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Jaunā Rīgas teātra 2011./2012. sezonā gaidāmi desmit jauniestudējumi

Jaunā Rīgas teātra jaunā sezona būs ļoti darbīga, jo līdz gada beigām vien gaidāmas sešas pirmizrādes, pastāstīja teātra mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča. Šī sezona būs īpaša ar lielo krievu klasikas darbu īpatsvaru, kas nozīmē interesantas un sarežģītas lomas aktieriem.

Vairumā gadījumu tie ir darbi, kurus visi zina, bieži uz tiem atsaucas, bet reti kurš tos ir lasījis. Alvis Hermanis un Māra Ķimele šajā sezonā nolēmuši pievērst uzmanību tieši literārajiem pirmavotiem – romāniem.

Kopumā jaunajā sezonā gaidāmas divas A. Hermaņa izrādes – Ivana Gončarova „Oblomovs” un Aleksandra Puškina, Jurija Lotmana „Jevgēņijs Oņegins. Komentāri” Arī Māras Ķimeles režijā divas izrādes – Fjodora Dostojevska „Noziegums un sods” un bērnu izrāde „Nijaramas pasakas”. Režisors Ģirts Ēcis iestudēs Morisa Paniča lugu „Vigilija. Sapnis par nomodu”, bet Annijas Beikeres luga „Drāmas kursi pieaugušajiem” iedzīvosies Gata Šmita režijā. Oktobra sākumā gaidāms autordarbs „Boms pret Boru”, kur vienlaicīgi režisores un aktrises lomā iejutīsies Aija Apine. Arī Regnārs Vaivars Jaunā Rīgas teātra repertuāru jaunajā sezonā papildinās ar vienu iestudējumu – Aleksandra Vampilova lugu „Čulimska. Pērnvasar”, savukārt Ineses Mičules režijā gaidāma Juha Jokela luga „Prezentācija”, bet Gunitas Grošas luga „Sapņi kažokos” – Lienas Šmukstes režijā.

Jaunā teātra sezona tiks atklāta 30. augustā, kad Lielajā zālē notiks jau minētā A. Hermaņa iestudētā izrāde „Oblomovs”. Izrāde ir 19. gadsimta stāsts par krievu muižnieku, kurš visu savu dzīvi, figurāli izsakoties, pavada tā arī neizkāpjot no gultas. Pretēji klišejiskajai interpretācijai , kurā Oblomovs vienmēr tiek uzskatīts par slinkuma simbolu (līdzīgi „Sūnu ciemam”, tikai krievu variantā), šis stāsts vairāk ir kā poētiska un filozofiska līdzība ar dzīves eksistenciālo trauslumu.